Παραδοσιακή ασχολία  
 

Καπνοκαλλιέργεια 

Η καλλιέργεια των καπνών στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη αποτελεί παραδοσιακή ασχολία και ανάγεται στα τέλη του 16ου αι. Ξεκίνησε από τους Γάλλους στην περιοχή μεταξύ Ξάνθης και Δράμας.

Όλη η νεότερη ιστορία του τόπου αλλά και του Ελληνισμού συνδέεται άρρηκτα με τον καπνό. Η συγκράτηση του χριστιανικού πληθυσμού στις καπνοπαραγωγικές κωμοπόλεις, η οικονομική πρόοδος, η αύξηση του πληθυσμού, η ενσωμάτωση των Ελλήνων προσφύγων του 1922 και πολλά άλλα οφείλονται στον καπνό. Η καλλιέργειά του αποτελεί πυλώνα της οικονομίας, αναπτυξιακό εργαλείο όλης της περιφέρειας και κινητήρια δύναμη της περιοχής.

Σήμερα  αφορά κυρίως στην ποικιλία "μπασμάς", μία από τις εκλεκτότερες ποικιλίες καπνού. Η καλλιέργεια και η επεξεργασία του συνδέονται τόσο με την κοινωνική δομή όσο και με την εξέλιξη της περιοχής και ακολουθεί 3 στάδια: καπνοσπορείο, χωράφι και ξηραντήριο. Η επεξεργασία και η συσκευασία του σε δέματα γίνεται σε καπνεργοστάσια. Μερικές από τις καπναποθήκες ή καπνομάγαζα, που εκτός από χώροι αποθήκευσης ήταν και χώροι επεξεργασίας του καπνού, υπάρχουν διάσπαρτες σε όλες τις μεγάλες πόλεις.

Άυλη πολιτιστική κληρονομιά Ελλάδας

Επισκεφθείτε τη Θράκη

Ντοκιμαντέρ: Ενθύμιον καπνού (1999)

Ντοκιμαντέρ: Η ιστορία ενός καπνεργάτη 1 (1982)

Ντοκιμαντέρ: Η ιστορία ενός καπνεργάτη 2 (1982)

 

Δες επίσης

Δες κοντά σου

χιλιόμετρα
x
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία χρήσης. Θεωρούμε ότι αποδέχεστε την αποθήκευση όλων των cookies πατώντας το κουμπί "Αποδοχή"
Αποδοχή