απεικονίσεις
απεικονίσεις

Άρης και Αφροδίτη στον Παρνασσό 

Ελαιογραφία με τον Άρη και την Αφροδίτη στον Παρνασσό, Andrea Mantegna (1475 / 1500).

Σε αναγεννησιακό πίνακα του Ιταλού ζωγράφου Μαντένια απεικονίζονται ο θεός Άρης και η Αφροδίτη στο βουνό Παρνασσός. Οι δύο θεοί στέκονται πάνω σε έναν υπερυψωμένο βράχο. Ο Άρης φορά πλήρη την πολεμική του εξάρτυση (πανοπλία, κοντό χιτωνίσκο, περικνημίδες και κράνος) και στο δεξί του χέρι κρατά το δόρυ, ενώ η Αφροδίτη είναι γυμνή. Κρατά στο δεξί της χέρι σκήπτρο. Στα δεξιά τους υπάρχει ένας μικρός φτερωτός Έρωτας, έτοιμος να τοξεύσει το βέλος του. Κάτω ακριβώς από το βράχο όπου στέκουν οι δυο θεοί, χορεύουν οι Μούσες υπό τους ήχους της λύρας που παίζει ο θεός Απόλλωνας. Στα αριστερά διακρίνεται ο Ήφαιστος μπροστά από ένα καμίνι και στα δεξιά ο Ερμής με τον Πήγασο.

Ορισμένοι ερευνητές διακρίνουν στο τοπίο, αλλά και στα πρόσωπα της Αφροδίτης, του Απόλλωνα και κάποιων Μουσών, το χέρι ενός άλλου ζωγράφου, του Lorenzo Leonbruno. Ο πίνακας υπήρξε παραγγελία της μαρκησίας της Μάντουας, Isabella d'Este, προκειμένου να διακοσμήσει ένα από τα δωμάτια στο Castello di San Giorgio. Στις αρχές του 17ου αιώνα πέρασε στην κατοχή του καρδιναλίου Ρισελιέ και το 1801 στο Μουσείο του Λούβρου.


Λεζάντα Ελαιογραφία με τον Άρη και την Αφροδίτη στον Παρνασσό

Μυθικά πρόσωπα Απόλλωνας (Θεότητα), Μούσα / Μουσες (Θεότητα), Αφροδίτη (Θεότητα), Έρως (Θεότητα), Ερμής (Θεότητα), Ήφαιστος (Θεότητα) ,Άρης (Θεός)

Είδος Άλλο

Καλλιτέχνης/Δημιουργός Andrea Mantegna (1431-1506)

Προέλευση Castello di San Giorgio, Παλάτι του Δούκα, Μάντουα (Ιταλία)

Σημερινή θέση Μουσείο του Λούβρου, Παρίσι

Αριθμός ευρετηρίου INV 370

Χρονολόγηση 1475 / 1500 μ.Χ.

Σημειώσεις

Mars and Venus, says Parnassus - Louvre Collections

Réunion des Musées Nationaux-Grand Palais - (rmn.fr)

Για τη ζωή και το έργο του καλλιτέχνη βλ.

Αντρέα Μαντένια (wikipedia.org) και Andrea Mantegna (wikipedia.org)

τοποθεσίες

Συνδεδεμένοι
μύθοι

x
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία χρήσης. Θεωρούμε ότι αποδέχεστε την αποθήκευση όλων των cookies πατώντας το κουμπί "Αποδοχή"
Αποδοχή