απεικονίσεις
απεικονίσεις

Άρης και Αφροδίτη 

Ελαιογραφία με τον Άρη και την Αφροδίτη, Sandro Botticelli (1485)

Σε αναγεννησιακό πίνακα του Φλωρεντίνου ζωγράφου Μποττιτσέλλι απεικονίζεται ο Άρης και η Αφροδίτη. Ο Άρης, στα δεξιά, έχει αποκοιμηθεί και μάλιστα τόσο βαθιά, ώστε δεν δείχνει να ενοχλείται από τους μικρούς τραγοπόδαρους Σατύρους που τον έχουν περικυκλώσει και παίζουν με την πολεμική του εξάρτηση. Ένας από αυτούς φυσά μέσω ενός κοχυλιού στο αυτί του. Τρεις Σάτυροι παίζουν με το δόρυ του, ένας από τους οποίους φορά και το κράνος του, ενώ ένας τέταρτος, μπροστά από το θεό, φορά την πανοπλία του και με το δεξί του χέρι κρατά τη λαβή του ξίφους. Η Αφροδίτη, που αναπαύεται στα αριστερά, φορά πλούσιο πτυχωτό ένδυμα και κοιτά προς το μέρος του Άρη.

Ο πίνακας πιθανώς φιλοτεχνήθηκε ως γαμήλιο δώρο για κάποιο μέλος της οικογένειας Vespucci, μιας από τις ισχυρότερες οικογένειες της Φλωρεντίας. Μάλιστα, κάποιοι αναγνωρίζουν την Simonetta Vespucci στο πρόσωπο της Αφροδίτης. Οι επιδράσεις του Μποττιτσέλλι από την ελληνική μυθολογία και την αρχαία ελληνορωμαϊκή γλυπτική είναι εμφανέστατες τόσο στην επιλογή του θέματος, όσο και στην απόδοση των χαρακτηριστικών των μορφών.


Λεζάντα Ελαιογραφία με τον Άρη και την Αφροδίτη

Μυθικά πρόσωπα Αφροδίτη (Θεότητα) ,Άρης (Θεός)

Είδος Άλλο

Καλλιτέχνης/Δημιουργός Sandro Botticelli (1445-1510)

Προέλευση Φλωρεντία, Ιταλία

Σημερινή θέση Εθνική Πινακοθήκη Λονδίνου

Αριθμός ευρετηρίου NG915

Χρονολόγηση 1485 μ.Χ.

Σημειώσεις

Sandro Botticelli | Venus and Mars | NG915 | National Gallery, London

Για τη ζωή και το έργο του Μποττιτσέλλι βλ. 

Σάντρο Μποττιτσέλλι (wikipedia.org) και Sandro Botticelli (wikipedia.org)

τοποθεσίες

Συνδεδεμένοι
μύθοι

x
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία χρήσης. Θεωρούμε ότι αποδέχεστε την αποθήκευση όλων των cookies πατώντας το κουμπί "Αποδοχή"
Αποδοχή