απεικονίσεις
απεικονίσεις

Διόνυσος με στεφάνι από κισσό 

Αργυρό τετράδραχμο Ανατολικής Ευρώπης που μιμείται τα Θασιακά νομίσματα με κεφαλή Διονύσου που φορά στεφάνι από κισσό, τέλος 2ου - 1ος αι. π.Χ.

Στην πρόσθια όψη (εμπροσθότυπο) αργυρού τετραδράχμου που κόπηκε σε νομισματοκοπείο της Ανατολικής Ευρώπης απεικονίζεται η κεφαλή του Διονύσου. Ο θεός είναι αγένειος και σε νεαρή ηλικία. Φορά στεφάνι από κισσόφυλλα. Στην πίσω όψη (οπισθότυπος) απεικονίζεται ο Ηρακλής να κρατά τη λεοντή και το ρόπαλο.

Ο χαράκτης, μη ελληνικής καταγωγής, προσπάθησε να μιμηθεί τα αργυρά τετράδραχμα της Θάσου. Ωστόσο μην έχοντας την καλλιτεχνική εμπειρία και εξειδίκευση που απαιτείται στην μικροτεχνία απέδωσε τόσο σχηματικά το Διόνυσο και τον Ηρακλή, ώστε μοιάζουν με «καρικατούρες». Αντίστοιχα, μην κατανοώντας την ελληνική γλώσσα αντικατέστησε την επιγραφή των Θασιακών νομισμάτων - ΗΡΑΚΛΕΟΥΣ ΣΩΤΗΡΟΣ και ΘΑΣΙΩΝ - με ακατανόητα και ασύνδετα μεταξύ τους γράμματα, τα οποία λειτουργούν πλέον ως διακοσμητικά και δεν δηλώνουν την ταυτότητα της εκδότριας αρχής.


Λεζάντα Αργυρό τετράδραχμο Ανατολικής Ευρώπης που μιμείται τα Θασιακά νομίσματα με κεφαλή Διονύσου που φορά στεφάνι από κισσό

Μυθικά πρόσωπα Ηρακλής (Ήρωας) ,Διόνυσος (Θεός)

Είδος Νόμισμα

Καλλιτέχνης/Δημιουργός νομισματοκοπείο στην Ανατολική Ευρώπη

Σημερινή θέση Βρετανικό Μουσείο, Λονδίνο

Αριθμός ευρετηρίου R.12877

Χρονολόγηση τέλος 2ου - 1ος αι. π.Χ.

Σημειώσεις

British Museum, coin no. R.12877

Για παρόμοια τετράδραχμα νομισματοκοπείων της Ανατολικής Ευρώπης (Βουλγαρίας και Ρουμανίας) που μιμήθηκαν τα Θασιακά νομίσματα βλ:

American Numismatic Society: Browse East Celts

CNG. EASTERN EUROPE, Imitations of Thasos. Late 2nd-1st centuries BC. AR Tetradrachm (cngcoins.com)

British Museum, coin no. 1866,1201.843

Για τα τετράδραχμα Θάσου που μιμήθηκαν νομισματοκοπεία στην Ανατολική Ευρώπη βλ.

American Numismatic Society: Browse Thasos

CNG. Thasos. Circa 168/7-148 BC. AR Tetradrachm (cngcoins.com)

Βιβλιογραφία:

Picard, O., 2021. Les monnayages de Thasos dans leurs relations avec les monnayages thraces, in: Peter, U., Stolba, V.F. (Eds.), Thrace – Local Coinage and Regional Identity. Topoi, Berlin, pp. 205–215. 

τοποθεσίες

Συνδεδεμένοι
μύθοι

x
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία χρήσης. Θεωρούμε ότι αποδέχεστε την αποθήκευση όλων των cookies πατώντας το κουμπί "Αποδοχή"
Αποδοχή