Κάστρο Αλεξάνδρου / Κάστρο Παλαιοχωρίου Παγγαίου  
Οχυρωματικό κτίσμα  
 

Βρανόκαστρο  

Ένα βυζαντινό κάστρο με ρίζες στην αρχαιότητα

Το κάστρο του Αλεξάνδρου χτίστηκε από τους Μακεδόνες για την προστασία των μεταλλείων του Παγγαίου. Αργότερα εγκαταλείφθηκε καθώς τα μεταλλεία σταμάτησαν να λειτουργούν. Οι επιδρομές των Σέρβων κατά τον 12ο αιώνα κινητοποίησαν τους Βυζαντινούς να αξιοποιήσουν το κάστρο. Το έργο αυτό ανέλαβε ο Αλέξιος Βρανάς, Βυζαντινός στρατηγός του αυτοκράτορα Ανδρόνικου Α΄ Κομνηνού. Ο Βρανάς το ανακατασκεύασε και το οχύρωσε. Έτσι πήρε και το όνομά του, Βρανόκαστρο, όπως αλλιώς είναι γνωστό. Η κατάληψη της περιοχής από τους Οθωμανούς το 1383 σήμανε την εγκατάλειψή του.

Κάθε χρόνο, στην εορτή των Αγίων Θεοδώρων, οι κάτοικοι του Παλαιοχωρίου ανεβαίνουν στο κάστρο για να προσκυνήσουν στο εικονοστάσιο που βρίσκεται εκεί προς τιμήν των αγίων. Εάν προγραμματίζετε κάποια εκδρομή εκείνη την περίοδο, συνδυάστε το με μια πεζοπορία προς το κάστρο. Η πρόσβαση είναι σχετικά εύκολη. 

Διαρκής κατάλογος των κηρυγμένων αρχαιολογικών χώρων και μνημείων

EMT Greece

 

Δες επίσης

Δες κοντά σου

χιλιόμετρα
x
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία χρήσης. Θεωρούμε ότι αποδέχεστε την αποθήκευση όλων των cookies πατώντας το κουμπί "Αποδοχή"
Αποδοχή