Οικισμός  
 

Αρχαία πόλις Θάσου 

Η σημαντική πόλη της Θάσου

Η αρχαία πόλις της Θάσου αποικίστηκε τον 7ο αι. π.Χ. από τους Πάριους. Οικιστής ήταν ο Τελεσικλής, πατέρας του ποιητή Αρχίλοχου. Ο λυρικός ποιητής συμμετέχοντας και αυτός στον δεύτερο αποικισμό περιέγραψε στους στίχους του τα προβλήματα με τα οποία ήρθαν αντιμέτωποι οι πρώτοι άποικοι.

Κατά την κλασική περίοδο, τον 5ο και 4ο αιώνα π.Χ., η πόλη της Θάσου είχε πια αναπτυχθεί οικονομικά και έγινε η μητρόπολη, ιδρύοντας νέες αποικίες στις ακτές της Θράκης. Γνώρισε μεγάλη οικονομική ανάπτυξη χάρη στη γεωγραφική της θέση και στην εκμετάλλευση των κοιτασμάτων χρυσού στη Θράκη. Δεν ήταν λίγες οι διαμάχες με ισχυρές δυνάμεις της εποχής όπως οι Πέρσες, αργότερα με τους Αθηναίους και τους Σπαρτιάτες. Αποτέλεσμα ήταν να χάσει κάποιες από τις κτήσεις της και να καταστραφούν ο στόλος και τα τείχη της.

Η πόλη της Θάσου γνώρισε ανάπτυξη στους επόμενους αιώνες, κατά την ελληνιστική και ρωμαϊκή περίοδο. Καταστράφηκε από την επιδρομή των Ερούλων το 267 μ.Χ. αλλά ανέκαμψε έως τις αρχές του 7ου αιώνα μ.Χ., οπότε παράκμασε. Οι λόγοι της ύφεσης οφείλονται είτε σε σεισμική δραστηριότητα είτε σε επιδρομές των Σλάβων τους οποίους διαδέχθηκαν Άραβες και Σαρακηνοί. Από τον 9ο αιώνα μ.Χ., επικράτησε αστάθεια καθώς έγινε βάση πότε των Βυζαντινών και πότε των πειρατών. Από τον 14ο αιώνα εμφανίστηκαν διεκδικητές της Γενουάτες και λίγο αργότερα, το 1455, οι Οθωμανοί. Οι τελευταίοι κατείχαν τη Θάσο μέχρι το 1770. Σε αυτούς τους τρεις αιώνες το νησί ερήμωσε. 

Από τα σημαντικότερα μνημεία της αρχαίας πόλης είναι η αγορά, η ακρόπολη, το θέατρο, το ωδείο και τα ιερά των θεών, όπως το ιερό του Ηρακλή, του Διονύσου, της Αρτέμιδας και του Ποσειδώνα.

Νοτιότερα του ιερού του Ηρακλή διακρίνεται τμήμα του τείχους του 5ου αι. π.Χ. Τμήματα του τείχους είναι ορατά και σε άλλα σημεία της πόλης με τους πύργους και τις πύλες εισόδου. Αξιοπρόσεκτες είναι οι πύλες, καθώς φέρουν ανάγλυφα θεοτήτων και ηρώων όπως του Δία και της Ήρας, του Ερμή και των Χαρίτων, του Σιληνού.  

Αξιοσημείωτη είναι η συνοικία κοντά στην πύλη του Ερμή και των Χαρίτων για τη ρυμοτομία της και η συνοικία κοντά στην πύλη του Σιληνού, όπου βρέθηκαν οικίες, καταστήματα και εργαστήρια.  

Υπουργείο Πολιτισμού

Διαρκής κατάλογος των κηρυγμένων αρχαιολογικών χώρων και μνημείων

EMT Greece

 

Δες επίσης

Δες κοντά σου

χιλιόμετρα
x
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία χρήσης. Θεωρούμε ότι αποδέχεστε την αποθήκευση όλων των cookies πατώντας το κουμπί "Αποδοχή"
Αποδοχή