Εμπύθιον, Διπλός Πύργος  
Οχυρωματικό κτίσμα  
 

Κάστρο Πυθίου 

Το βυζαντινό κάστρο στο Πύθιο

Στη ΒΑ πλευρά του οικισμού, μόλις 2 χλμ. από τα ελληνοτουρκικά σύνορα βρίσκεται το υστεροβυζαντινό κάστρο του Πυθίου ή Εμπύθιον όπως ονομαζόταν κατά τη βυζαντινή περίοδο. 

Κτίστηκε μεταξύ των ετών 1330-1340 από τον Ιωάννη ΣΤ΄ Καντακουζηνό στη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου για τη διεκδίκηση του θρόνου κατά του νόμιμου διαδόχου Ιωάννη Γ’ Παλαιολόγου. Δύο δεκαετίες μετά την ολοκλήρωσή του έπεσε στα χέρια των Οθωμανών. Ο οικισμός που αναπτύχθηκε γύρω από το κάστρο έμεινε γνωστός ως Κουλελί Μπουργκάζ. 

Το κάστρο σώζεται σε καλή σχετικά κατάσταση αλλά μόνο μέρος του αρχικού οχυρωματικού έργου. Συγκεκριμένα σώζεται ο εσωτερικός περίβολος εν μέρει κατεστραμμένος στο κομμάτι όπου περνάει η σιδηροδρομική γραμμή. Αρχικά το φρουριακό συγκρότημα είχε και ένα εξωτερικό περίβολο, ο οποίος διακρίνεται ανάμεσα στα σπίτια του σύγχρονου οικισμού και προστάτευε όλη την περιοχή του λόφου. Για την ενίσχυση του οχυρού συγκροτήματος υψώνονταν πύργοι, οι οποίοι σώζονται σε καλή κατάσταση. Από αυτούς τους πύργους ο νότιος είναι και ο μεγαλύτερος με πλευρά μήκους 15μ. Πιθανότατα να λειτούργησε ως κατοικία του επίδοξου αυτοκράτορα. Έχει τρία επίπεδα με τέσσερεις θολοσκέπαστους χώρους σε κάθε όροφο.

Μεγάλης αρχιτεκτονικής σημασίας και πρωτοεμφανιζόμενο στοιχείο αποτελούν οι πρόβολοι που πρέπει να στήριζαν εξώστη ή μεγαλύτερο όροφο. Ο άλλος πύργος είναι μικρότερος με μήκος πλευράς 7.40μ περίπου και σωζόμενο ύψος 20 μ. Έχει τέσσερις ορόφους χωρίς σκάλα και η πρόσβαση σε κάθε όροφο γίνεται μέσω του περιδρόμου του τείχους.         

Υπουργείο Πολιτισμού

Καστρολόγος

Διαρκής κατάλογος των κηρυγμένων αρχαιολογικών χώρων και μνημείων

 

Δες επίσης

Δες κοντά σου

χιλιόμετρα
x
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία χρήσης. Θεωρούμε ότι αποδέχεστε την αποθήκευση όλων των cookies πατώντας το κουμπί "Αποδοχή"
Αποδοχή