Άρκευθος η οξύκεδρος, κεντροφίδα, κέδρος, κέντρος  
Δέντρο   Θάμνος  
 

Αγριόκεδρο 

Το αγριόκεδρο (λατ. ονομασία Uniperus oxycedrus) είναι μικρό δέντρο ή θάμνος, με φύλλα που μοιάζουν με βελόνες. Φτάνει σε ύψος τα 10-15 μέτρα. Ο καρπός του, που ωριμάζει το φθινόπωρο, είναι αρωματικός, πράσινος, καφέ-κόκκινος. 

Το αγριόκεδρο είναι είδος ενδημικό στη Μεσόγειο, και έχει ευρεία εξάπλωση από το Μαρόκο και την Πορτογαλία μέχρι τον Λίβανο και τη Συρία, φτάνοντας μέχρι το Ιράν, το Ιράκ και τα βουνά του Καυκάσου. Στην Ελλάδα είναι είδος κοινό, και φύεται σε ορεινές περιοχές, πετρώδη εδάφη, σε θαμνώνες και σε υποβαθμίσεις δασών.

Ανθίζει από το Μάρτιο έως και τον Μάιο.

Το ξύλο του είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό και σκληρό, με αντισηπτικές και αντιπαρασιτικές ιδιότητες, και χρησιμοποιείται για την κατασκευή επίπλων. Επίσης, από το ξύλο του αγριόκεδρου παράγεται αιθέριο έλαιο με δράση φαρμακευτική ή ως αρωματικό σε σαπούνια, απορρυπαντικά, κρέμες, λοσιόν και αρώματα.

Θρακικός Ηλεκτρονικός Θησαυρός

Juniperus-oxycedrus

 

 

 

 

 

Δες επίσης

Δες κοντά σου

χιλιόμετρα
x
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία χρήσης. Θεωρούμε ότι αποδέχεστε την αποθήκευση όλων των cookies πατώντας το κουμπί "Αποδοχή"
Αποδοχή