ΠΕ Ξάνθης 2

Από : Ξάνθη
Προς : Ξάνθη

Απόσταση διαδρομής: ~144 χιλιόμετρα 122 μέτρα

Συνέχεια του 1

Σημεία ενδιαφέροντος

Σημεία διαδρομής


Μπορεί επίσης να σε ενδιαφέρει


  • Mythotopia
    Άβδηρα
    Κωμόπολη στα παράλια της περιφερειακής ενότητας Ξάνθης, κοντά στον ποταμό Νέστο. Είναι χτισμένη κοντά στην αρχαία πόλη των Αβδήρων, η οποία χρονολογείται περίπου από τα μέσα του 7ου π.Χ. αιώνα. Σύμφωνα με τη μυθολογία, την πόλη ίδρυσε ο Ηρακλής προς τιμήν του φίλου του Άβδηρου. Τα Άβδηρα υπήρξαν πατρίδα των φιλοσόφων Δημόκριτου, Λεύκιππου, Εκαταίου και Αναξάρχου, καθώς επίσης και του σοφιστή Πρωταγόρα, του αστρονόμου Βίωνα και του ποιητή Ανακρέοντα. Δυτικά του λιμανιού, βρίσκεται και η Σκάλα Αβδήρων, με μια μεγάλης έκτασης παραλία με λευκή άμμο, η οποία αποτελεί ιδανικό προορισμό αν θέλεις να απολαύσεις το ηλιοβασίλεμα. Την Καθαρά Δευτέρα, γίνεται εδώ διαγωνισμός χαρταετού που συνοδεύεται από γλέντι με παραδοσιακή μουσική. Στην πόλη, μπορείς να δεις το Αρχαιολογικό Μουσείο Αβδήρων και το Λαογραφικό Μουσείο. Το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουλίου, πραγματοποιούνται στα Άβδηρα οι πενθήμερες πολιτιστικές εκδηλώσεις Δημοκρίτεια.
  • Mythotopia
    Γλαύκη
    Χωριό του νομού Ξάνθης που ανήκει στα Πομακοχώρια. Με την τοποθεσία Μόμτσκι Κάμεν (Ο βράχος του κοριτσιού), που βρίσκεται κοντά στον οικισμό, συνδέεται μια λαϊκή παράδοση που αναφέρεται σε μια ομαδική αυτοκτονία νεαρών κοριτσιών, η οποία πραγματοποιήθηκε στα χρόνια της οθωμανικής περιόδου. Σύμφωνα με την παράδοση αυτή οι κοπέλες αναγκάστηκαν να πηδήξουν από ένα ψηλό και απότομο βράχο, έχοντας δεθεί η μία από τα μαλλιά της άλλης, για να αποφύγουν τη σύλληψή τους από τους Οθωμανούς.
  • Mythotopia
    Εθνικό Πάρκο Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης
    Το Εθνικό Πάρκο Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης αποτελεί σημαντικό υγροτοπικό σύμπλεγμα που εκτείνεται σε 930.000 περίπου στρέμματα, και αποτελείται από το Δέλτα του Νέστου και των λιμνών Βιστωνίδας και Ισμαρίδας. Ιδρύθηκε το 2008, με σκοπό την προστασία της πλούσιας χλωρίδας και πανίδας της περιοχής. Υπάρχουν δύο κέντρα πληροφόρησης για το εθνικό πάρκο: το Κέντρο Πληροφόρησης Λίμνης Βιστωνίδας, στη δυτική είσοδο του Πόρτο Λάγος, καθώς επίσης και το Κέντρο Πληροφόρησης του Δέλτα του Νέστου, στην Κεραμωτή της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας. Εθνικό Πάρκο Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης Ντοκιμαντέρ: Δέλτα Νέστου (1990)
  • Mythotopia
    Όρη Βυρσίνης
    Τα όρη Βυρσίνης - γνωστά και με το όνομα Μεγάλο Λιβάδι - αποτελούν ορεινό όγκο στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Εκτείνονται στα βορειοανατολικά της περιφερειακής ενότητας Ροδόπης και εκτείνονται μέχρι την περιφερειακή ενότητα Έβρου. Είναι η φυσική συνέχεια της οροσειράς της Ανατολικής Ροδόπης προς τα ανατολικά. Στα όρη Βυρσίνης έχουν τις πηγές τους οι ποταμοί Λίσσος (στη νότια πλευρά), και Διαβολόρεμα (στα βόρεια). Στα νότια του ορεινού όγκου βρίσκονται τα Πομακοχώρια, όπου κατοικεί η ελληνική κοινότητα των Πομάκων. Στην περιοχή αυτή, κοντά στην κορυφή Χίλια, έχουν βρεθεί διάσπαρτες προϊστορικές βραχογραφίες.  Στα βουνά συναντάμε φυλλοβόλα δάση κυρίως με βελανιδιές. Τη χλωρίδα συμπληρώνουν δέντρα, όπως σφενδάμια, φτελιές, οστρυές, σκλήθρα, ιτιές, πλατάνια, λεύκες, φράξοι, κράταιγοι, βατομουριές, αλλά και κάποια δάση με οξιές. Από την πλούσια χλωρίδα ξεχωρίζουν είδη όπως η καμπανούλα, το αγριογαρίφαλο, οι ορχιδέες, το βαλσαμόχορτο, η βιόλα. ecothraki
  • Mythotopia
    Παρανέστι
    Χωριό του νομού Δράμας, στην Ανατολική Μακεδονία, δίπλα στον ποταμό Νέστο. Το χωριό χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερη φυσική ομορφιά, πλούσια χλωρίδα και πανίδα, ενώ υπάρχουν ερείπια αρχαίων μνημείων και στοιχεία λαϊκής αρχιτεκτονικής, όπως τοξωτά γεφύρια και εκκλησίες. Δήμος Παρανεστίου JTI Target (βίντεο)
  • Mythotopia
    Πάχνη
    Μεγάλο ορεινό χωριό, στα σύνορα Ελλάδας-Βουλγαρίας. Είναι κτισμένο στις πλαγιές της δυτικής Ροδόπης, σε υψόμετρο 770 μέτρων. Ανήκει στα Πομακοχώρια της Ξάνθης. Οι κάτοικοί του ασχολούνται με τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Στην περιοχή υπάρχουν δεκάδες σπήλαια. Με την τοποθεσία Μόμτσκι Κάμεν (Ο βράχος του κοριτσιού), που βρίσκεται κοντά στον οικισμό, συνδέεται μια λαϊκή παράδοση που αναφέρεται σε μια ομαδική αυτοκτονία νεαρών κοριτσιών, η οποία πραγματοποιήθηκε στα χρόνια της οθωμανικής περιόδου. Σύμφωνα με την παράδοση αυτή οι κοπέλες αναγκάστηκαν να πηδήξουν από ένα ψηλό και απότομο βράχο, έχοντας δεθεί η μία από τα μαλλιά της άλλης, για να αποφύγουν τη σύλληψή τους από τους Οθωμανούς.
  • Mythotopia
    Πομακοχώρια
    Χωριά στις περιφερειακές ενότητες Ξάνθης, Ροδόπης και Έβρου με πομακικό πληθυσμό. Λόγω του ορεινού χαρακτήρα της περιοχής τα Πομακοχώρια είναι αρκετά απομονωμένα. Για τον λογο αυτό, έχουν διατηρήσει την παραδοσιακή αρχιτεκτονική των σπιτιών και τον ιδιαίτερο πολιτισμό τους. Οι φιλόξενοι κάτοικοί τους ασχολούνται κυρίως με την καλλιέργεια καπνού, κυρίως της ποικιλίας μπασμά. Ντοκιμαντέρ: Νέστος - Ροδόπη (1999) gkthrace - Πομάκικο τραγούδι (βίντεο) Οι Πομάκοι της Θράκης (istorima)
  • Mythotopia
    Σταυρούπολη
    Βρίσκεται δίπλα στον ποταμό Νέστο. Αποτελεί κέντρο καλλιέργειας καπνού και έχει πολλές παλιές λιθόκτιστες κατοικίες με αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον αλλά και νεότερες με νεοκλασικές επιρροές. Εδώ μπορείς να κάνεις καγιάκ, ορειβασία, τοξοβολία, να δεις αγώνες αυτοκινήτων και άλλα. Μεταξύ άλλων, από τη Σταυρούπολη κατάγεται η πρόεδρος της δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Η πόλη της Ξάνθης Οδηγός Ξάνθης Δήμος Ξάνθης (βίντεο)
  • Mythotopia
    Στενά Νέστου
    Το εντυπωσιακό ανάγλυφο ενός ποταμού Τα Στενά του Νέστου είναι μία στενή κοιλάδα ή ευρύ φαράγγι που διαμορφώνεται από τη ροή των νερών του ποταμού Νέστου. Εκτείνεται παράλληλα με την κοίτη του ποταμού Νέστου καταλαμβάνοντας περίπου 23.800 στρέμματα, ανάμεσα στους οικισμούς Σταυρούπολη και Τοξότες.  Το εντυπωσιακό ανάγλυφο της περιοχής, με απόκρημνες βραχώδεις περιοχές και σπήλαια, και οι έντονοι μαιανδρισμοί του ποταμού δημιουργούν ένα φυσικό τοπίο ιδιαίτερης ομορφιάς. Τα Στενά του Νέστου αποτελούν σημαντικό βιότοπο με μεγάλη ποικιλία χλωρίδας και βλαστικών σχηματισμών από τη μεσογειακή μακία της αγριελιάς, τα αείφυλλα πλατύφυλλα, την παραποτάμια βλάστηση μέχρι τα φυλλοβόλα πλατύφυλλα και την οξιά. Εδώ βρίσκουμε πολλά ενδημικά αλλά και σπάνια φυτά όπως η αγριοπασχαλιά, η χαμπερλέα, η κόκκινη παιώνια και ο ράμνος της Ροδόπης. Στην πλούσια παρυδάτια βλάστηση, βρίσκει καταφύγιο μεγάλη ποικιλία πανίδας, με αξιόλογα θηλαστικά όπως ο λύκος, το ζαρκάδι, το ελάφι, ο αγριόγατος, η βίδρα, το κουνάβι, ο ασβός, η νυφίτσα, το αγριόγιδο, το αγριογούρουνο, και η αρκούδα. Η ορνιθοπανίδα της περιοχής είναι επίσης πλούσια με αρπακτικά όπως ο χρυσαετός, ο ασπροπάρης, η γερακίνα, ο φιδαετός, ο πετρίτης, ο σφηκιάρης, αλλά και άλλα πουλιά όπως ο μαυροπελαργός, η αγριόκοτα, ο αγριόκουρκος, ο λευκονώτης, η μεσοτσικλητάρα, η βαλκανοτσικλητάρα, η σταχτοτσικλητάρα, η μαυροτσικλητάρα, ο στραβολαίμης, ο δρυοκολάπτης. Είναι προφανές ότι πρόκειται για περιοχή υψηλής αισθητικής αξίας. Η περιοχή προσφέρεται για έρευνα, εκπαίδευση, οικοτουρισμό. Περιλαμβάνεται στις υγροτοπικές περιοχές NATURA 2000.  Μέσα από τα Στενά του Νέστου στις παρυφές των βράχων, δίπλα σχεδόν από το ποτάμι περνά η σιδηροδρομική γραμμή συχνά μέσα από σήραγγες, διασχίζοντας ένα μαγευτικό τοπίο. Η γραμμή συνδέει τη Θεσσαλονίκη με τις πόλεις της Θράκης. Εκτός, όμως από το τρένο υπάρχει και χαραγμένο μονοπάτι, το οποίο ξεκινάει από τον οικισμό της Γαλάνης και φτάνει μέχρι τη Σταυρούπολη και τον Λειβαδίτη. Τυχεροί οι επισκέπτες των Στενών Νέστου, αφού σε αρκετά σημεία του μπορούν να βρουν ευκαιρίες για κανό, καγιάκ, ζιπ λάιν, ράφτινγκ και πεζοπορικές διαδρομές μέσα σε ένα περιβάλλον απαράμιλλης ομορφιάς. ΦΙΛΟΤΗΣ Δήμος Τοπείρου (βίντεο) Δήμος Νέστου (βίντεο) Προτάσεις για Κανό, Καγιάκ και Ράφτινγκ στη Δράμα Περιοχή Νέστου-Ροδόπης (topoguide) Δήμος Νέστου (βίντεο)
  • Mythotopia
    Τοξότες
    Oικισμός στην περιφερειακή ενότητα Ξάνθης. Μετά τη Συνθήκη της Λωζάνης, εγκαταστάθηκαν εδώ πρόσφυγες από την Ανατολική Θράκη και τη Μικρά Ασία. Πιθανότατα η ονομασία του χωριού προήλθε από το παλαιότερο όνομα του οικισμού: «Όξιλαρ», από το τουρκικό Okcu, που σημαίνει "τοξότης". Η περιοχή προσφέρεται για εναλλακτικό τουρισμό και δραστηριότητες, όπως καταβάσεις με κανό, αναρρίχηση, ορειβασία, τοξοβολία, ποδηλασία και περίπατους, δίπλα στον ποταμό Νέστο. Η διαδρομή (Σταυρούπολη – Τοξότες) είναι εύκολη και η διάρκεια κατάβασης είναι περίπου 4,5 ώρες. Κατά τη διάρκειά της, ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να απολαύσει το φυσικό τοπίο και να παρατηρήσει τα πουλιά. Επισκεφθείτε τη Θράκη
  • Mythotopia
    Χρυσούπολη
    Η Χρυσούπολη είναι κωμόπολη στο κέντρο της πεδιάδας του Νέστου και το κέντρο της αγροτικής παραγωγής της ευρύτερης περιοχής. Εδώ καλλιεργούνται σε μεγάλες εκτάσεις ποικίλα γεωργικά προϊόντα, αλλά εξίσου ανεπτυγμένη είναι και η κτηνοτροφία.  Επισκεφθείτε την Καβάλα Δήμος Νέστου
τοποθεσίες

Συνδεδεμένοι
μύθοι

x
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία χρήσης. Θεωρούμε ότι αποδέχεστε την αποθήκευση όλων των cookies πατώντας το κουμπί "Αποδοχή"
Αποδοχή