Δραμα-τικές διαδρομές νερού

Από : Δράμα
Προς : Δράμα

Απόσταση διαδρομής: ~392 χιλιόμετρα 168 μέτρα

Ενά από τα πρώτα πράγματα που παρατηρεί κανείς όταν φθάνει προς τη Δράμα είναι η το πλούσιο φυσικό τοπίο και η αφθονία σε φυσικές πηγές νερού. Μια από τις θεωρίες του ονόματος της ήταν πως αποκαλούνταν Ύδραμα, από τα πολλά νερά στη περιοχή, που με τα χρόνια άλλαξε σε Δράμα. Οι επιλογές είναι πολλές και διαφορετικές: μέσα στη πόλη, πηγές και νερόμυλοι, και εκτός του αστικού τοπίου, εξορμήσεις σε υδάτινες σπηλιές και καταρρακτες.

Μπορεί επίσης να σε ενδιαφέρει


 • Mythotopia
  Αγία Βαρβάρα (Δράμα)
  Εκκλησία που βρίσκεται στο ομώνυμο πάρκο. Η παράδοση αναφέρει ότι επί Τουρκοκρατίας έγινε προσπάθεια κατεδάφισης της εκκλησίας, που όμως πλημμύρισε από τα τρεχούμενα νερά της περιοχής και έτσι σώθηκε. Έκτοτε, οι κάτοικοι της Δράμας, ανήμερα της Αγίας Βαρβάρας, στις 4 Δεκεμβρίου, ανάβουν κεριά, τα οποία τοποθετούν σε καραβάκια, που επιπλέουν στη λίμνη, δημιουργώντας ένα πανέμορφο θέαμα. Επισκεφτείτε τη Δράμα
 • Mythotopia
  Δράμα
  Πρωτεύουσα της ομώνυμης περιφερειακής ενότητας. Βρίσκεται στην περιοχή της αρχαίας Ηδωνίδας η οποία κατοικείται από τους προϊστορικούς χρόνους. Είναι χτισμένη στους πρόποδες του Φαλακρού όρους. Σημαντικά αξιοθέατα της πόλης είναι: ο Μακεδονικός Τάφος, ο βυζαντινός ναός της Αγίας Σοφίας του 10ου αιώνα και των Παμμεγίστων Ταξιαρχών του 14ου αιώνα, ο παλιός μητροπολιτικός ναός Εισοδίων της Θεοτόκου του 18ου αιώνα και τα βυζαντινά τείχη της πόλης. Νεότερα αξιοθέατα είναι το πάρκο της Αγίας Βαρβάρας, στο κέντρο της πόλης με πηγές, λιμνούλες και καταρράκτες, το Μέγαρο Αναστασιάδη του 1876, τα παλιά Εκπαιδευτήρια του 1907, το Αρχαιολογικό Μουσείο με αξιόλογα ευρήματα, το Εκκλησιαστικό Μουσείο με αντικείμενα εκκλησιαστικής τέχνης, ο ναός του Αγίου Νικόλαου (Εσκί τζαμί ή Τσαρσί τζαμί), που χτίστηκε από τον σουλτάνο Βαγιαζήτ Β' και το Αράπ Τζαμί του 1875. Επιπλέον, οι καπναποθήκες Σπήρερ (διατηρητέο κτίριο του 1924), Πορτοκάλογλου του 1904 και Πρωτόπαππα του 1912 είναι εξίσου σημαντικά αξιοθέατα, όπως και το κτίριο του Σιδηροδρομικού Σταθμού του 1895. Πολιούχος της πόλης είναι η Αγία Βαρβάρα. Στη Δράμα διοργανώνονται κατά τη διάρκεια του έτους διάφορες εκδηλώσεις με σημαντικότερες το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους, την Ονειρούπολη Δράμας, χριστουγεννιάτικη γιορτή και εκδηλώσεις στο πλαίσιο των Ελευθερίων. Μεταξύ άλλων, στη Δράμα γεννήθηκαν ή/και έζησαν οι οπλαρχηγοί της Επανάστασης του 1821 Δημήτριος και Νικόλαος Δράμαλης, ο λογοτέχνης και πανεπιστημιακός Νάσος Βαγενάς, ο ζωγράφος Γιάννης Σβορώνος, οι ηθοποιοί Κούλης Στολίγκας, Θάνος Καληώρας, Φιλαρέτη Κομνηνού και Νίκος Σεργιανόπουλος, οι τραγουδιστές Τάνια Τσανακλίδου, Μπάμπης Τσετίνης,  Δήμητρα Παπίου και Πέτρος Γαϊτάνος, ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής Κώστας Νεστορίδης, ο καλαθοσφαιριστής Στράτος Περπέρογλου και η Ολυμπιονίκης αθλήτρια σκοποβολής Άννα Κορακάκη. Δήμος Δράμας Επισκεφθείτε την Ελλάδα Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού Ντοκιμαντέρ: Δράμα (1994) Ντοκιμαντέρ: Ταξιδεύοντας στην Ελλάδα Ντοκιμαντέρ: Ξένοι ταξιδιώτες στην Ελλάδα, Καβάλα-Δράμα (1999)
 • Mythotopia
  Νέστος
  Ποταμός που αποτελεί το φυσικό δυτικό σύνορο της Θράκης. Οι πηγές του βρίσκονται στη Βουλγαρία, και ο ποταμός διασχίζει τα βουνά μεταξύ Ορβήλου και Ροδόπης, περνά τα Τέμπη από τη Σταυρούπολη έως τους Τοξότες. Εκβάλλει στο Θρακικό πέλαγος απέναντι από τη Θάσο. Το συνολικό του μήκος φτάνει τα 234 χιλιόμετρα, εκ των οποίων τα 130 χιλιόμετρα βρίσκονται εντός της Ελληνικής επικράτειας. Η κατεύθυνση που ακολουθεί είναι, γενικά, νοτιοανατολική. Στη διαδρομή του από τους Τοξότες μέχρι και τις εκβολές του, σε μήκος 27 χιλιομέτρων, ο ποταμός διασχίζει ένα από τα σημαντικότερα παραποτάμια υδροχαρή δάση της Ευρώπης, το Κοτζά Ορμάν. Το Δέλτα του Νέστου αποτελεί υδροβιότοπο διεθνούς σημασίας. Ο Νέστος λατρεύτηκε ως ιερός ποταμός από τους Θράκες κατά την αρχαιότητα, ενώ αναφορές σε αυτόν έχουν γίνει από πολλούς αρχαίους συγγραφείς, όπως, ο Ηρόδοτος, ο Θουκυδίδης, ο Πτολεμαίος και άλλοι.  Ντοκιμαντέρ: Νέστος, το ποτάμι της ζωής (1985) Ντοκιμαντέρ: Η ζωή στα ελληνικά ποτάμια (1995) Ντοκιμαντέρ: Κοιτάζοντας τον Νέστο (1994) Ντοκιμαντέρ: Τα ποτάμια της Θράκης (1986) Ντοκιμαντέρ: Νέστος - Ροδόπη (1999) Ο ποταμός Νέστος και το Δέλτα του Δήμος Τοπείρου (βίντεο)
 • Mythotopia
  Νικηφόρος
  Χωριό, 15 χιλιόμετρα από την πόλη της Δράμας. Η ονομασία του οφείλεται στον βυζαντινό αυτοκράτορα Νικηφόρο Φωκά. Ο σιδηροδρομικός σταθμός του θεωρείται μνημείο. Στο χωριό δεσπόζει το ρωμαϊκό υδραγωγείο, γνωστό και ως Γεφύρι της Δράμας, ενώ σχετικά κοντά υπάρχει προϊστορικός οικισμός. Μετά το τέλος των βαλκανικών πολέμων, εγκαταστάθηκαν στο χωριό Έλληνες πρόσφυγες από την Τουρκία.
 • Mythotopia
  Παρανέστι
  Χωριό του νομού Δράμας, στην Ανατολική Μακεδονία, δίπλα στον ποταμό Νέστο. Το χωριό χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερη φυσική ομορφιά, πλούσια χλωρίδα και πανίδα, ενώ υπάρχουν ερείπια αρχαίων μνημείων και στοιχεία λαϊκής αρχιτεκτονικής, όπως τοξωτά γεφύρια και εκκλησίες. Δήμος Παρανεστίου JTI Target (βίντεο)
 • Mythotopia
  Πάρκο Αγίας Βαρβάρας
  Εκτεταμένη περιοχή αναψυχής που βρίσκεται μέσα στην πόλη της Δράμας με ψηλά, αιωνόβια δέντρα, λίμνες και φυσικές πηγές που ξεκινούν από εδώ και δροσίζουν όλη την πόλη. Στο πάρκο μπορεί κανείς επίσης να δει νερόμυλους και παλιές αποθήκες καπνού, θυμίζοντας πως το καπνεμπόριο αποτελούσε κάποτε τη βασική πηγή εσόδων για την πόλη. Το πάρκο ονομάστηκε έτσι από την ομώνυμη εκκλησία που είναι αφιερωμένη στην Αγία Βαρβάρα, πολιούχο της Δράμας. Το πάρκο Αγίας Βαρβάρας συγκαταλέγεται ανάμεσα στα 60 καλύτερα της Ευρώπης και αποτελούσε ένα από τα εκθέματα της έκθεσης του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού της Θεσσαλονίκης "Πλατείες της Ευρώπης, πλατείες για την Ευρώπη". destanea Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού Ντοκιμαντέρ: Τα νερά της Αγίας Βαρβάρας (1980) JTI Target (βίντεο)
x
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία χρήσης. Θεωρούμε ότι αποδέχεστε την αποθήκευση όλων των cookies πατώντας το κουμπί "Αποδοχή"
Αποδοχή