Διασχίζοντας την Περιφέρεια ΑΜΘ

Από : Καβάλα
Προς : Αλεξανδρούπολη

Χρόνος διαδρομής: ~12 ώρες 46 λεπτά 38 δευτερόλεπτα

Μπορεί επίσης να σε ενδιαφέρει


  • Mythotopia
    Άγιος Χαράλαμπος
    Ο Άγιος Χαράλαμπος αποτελεί το λιμάνι του οικισμού της Μαρώνειας και βρίσκεται περίπου 4 χιλιόμετρα νότια από αυτόν. Στην ίδια τοποθεσία, διασώζονται ελάχιστα ίχνη του αρχαίου λιμένα. EMT Greece The Pilot X Project (βίντεο)
  • Mythotopia
    Αρχαία Μαρώνεια
    Αρχαία Μαρώνεια, το κόσμημα της Ροδόπης Στην Οδύσσεια ο Όμηρος αναφέρει τον μυθικό ήρωα της Θράκης Ίσμαρο, τη χώρα των Κικόνων όπου ιερέας του Απόλλωνα ήταν ο Μάρων. Η παράδοση θέλει τον ιερέα να είναι ο οικιστής της αποικίας που ίδρυσαν οι κάτοικοι της Χίου, στα μέσα του 7ου αι. π.Χ., από τον οποίον πήρε το όνομά της η πόλη. Διάφορες ιστορικές πηγές μαρτυρούν την οικονομική ανάπτυξη της πόλης, την προσάρτηση της στη Μακεδονία τον 4ο αιώνα π.Χ. και την ακμή της κατά τη ρωμαϊκή περίοδο. Η αρχαιολογική έρευνα στην περιοχή που αναπτύσσεται μεταξύ της παραλίας του Άγιου Χαράλαμπου και του όρους Ίσμαρος έχει αποκαλύψει πολύ σημαντικά αρχαία ερείπια, όπως την οχυρωμένη ακρόπολη στον Άι-Γιώργη που χρονολογείται στον 9ο-8ο αι. π.Χ. με πύλη κατασκευασμένη από γρανίτη. Σήμερα διακρίνονται οι μονολιθικές παραστάδες. Η ακρόπολη ταυτίζεται με την πόλη των Κικόνων Ισμάρα ή Ίσμαρο. Από τον 4ο αιώνα π.Χ. σώζονται το ιερό που αποδίδεται στον θεό Διόνυσο, τα τείχη της πόλης που είχαν συνολικό μήκος 10 χιλιομέτρων και η οικία που χρονολογείται από τα τέλη του 4ου αι. π.Χ. με ψηφιδωτό δάπεδο καθώς και άλλα συγκροτήματα κτιρίων. Νότια του οικισμού της Μαρώνειας, στη θέση Καμπάνα, βρίσκεται το αρχαίο θέατρο. Από τη Ρωμαϊκή εποχή σώζονται η ρωμαϊκή αγορά της πόλης και το ρωμαϊκό πρόπυλο από την εποχή του αυτοκράτορα Αδριανού (124-125 μ.Χ.)  Η πρώτη ανθρώπινη παρουσία στην ευρύτερη περιοχή εμφανίζεται στο σπήλαιο του Κύκλωπα Πολύφημου και χρονολογείται από τη νεολιθική περίοδο (5300-3800 π.Χ.) και την πρώιμη χαλκοκρατία. Υπουργείο Πολιτισμού Διάζωμα Θρακικός Ηλεκτρονικός Θησαυρός EMT Greece Διαρκής κατάλογος των κηρυγμένων αρχαιολογικών χώρων και μνημείων Ντοκιμαντέρ: Κομοτηνή, η πρωτεύουσα της Θράκης (1998) Ντοκιμαντέρ: Ο ελληνικός αποικισμός στην αρχαία Θράκη (1988) komotini.gr (βίντεο) Ροδόπη, ένας αειφόρος τουριστικός προορισμός (βίντεο)
  • Mythotopia
    Αρχαίο θέατρο Μαρώνειας
    Το ελληνιστικό θέατρο της αρχαίας Μαρώνειας Κατασκευάστηκε κατά την ελληνιστική περίοδο (323-31 π.Χ.) εντός του οχυρωματικού περιβόλου της αρχαίας Μαρώνειας και είχε χωρητικότητα 1.200 θεατές, περίπου. Δέχτηκε μετατροπές και κατά τη ρωμαϊκή περίοδο, όταν κατασκευάστηκε η σκηνή και το προσκήνιο. Στην υστερορωμαϊκή περίοδο μετατράπηκε σε αρένα για να φιλοξενεί τα θεάματα που ήταν αρεστά την εποχή αυτή. Το θέατρο της Μαρώνειας ήταν σε χρήση μέχρι τον 4ο αιώνα μ.Χ.  Υπουργείο Πολιτισμού Διάζωμα Θρακικός Ηλεκτρονικός Θησαυρός JTI Target (βίντεο) Ροδόπη, ένας αειφόρος τουριστικός προορισμός (βίντεο) The Pilot X Project (βίντεο)
  • Mythotopia
    Αρχοντικό Ταβανιώτη
    Το παραδοσιακό αρχοντικό Ταβανιώτη στη Μαρώνεια Το αρχοντικό Ταβανιώτη, χτισμένο μεταξύ 1880 και 1885 από τον Παρράσιο Ταβανιώτη, αποτελεί στολίδι για τον οικισμό της Μαρώνειας. Το διώροφο αρχοντικό είναι λαμπρό δείγμα τοπικής αρχιτεκτονικής. Στα δωμάτια και τους χώρους του στεγάζει ευρήματα από τις ανασκαφές στη γύρω περιοχή σε μια ολοκληρωμένη έκθεση με θέμα "Η Μαρώνεια και ο Ίσμαρος από τα προϊστορικά μέχρι τα νεότερα χρόνια". Η έκθεση των αρχαιοτήτων εμπλουτίζεται με κείμενα και φωτογραφίες για την καλύτερη κατανόηση της ιστορίας του τόπου. Αρχαιολογικά Mουσεία της Ελλάδας Υπουργείο Πολιτισμού Διαρκής κατάλογος των κηρυγμένων αρχαιολογικών χώρων και μνημείων
  • Mythotopia
    Δράμα
    Πρωτεύουσα της ομώνυμης περιφερειακής ενότητας. Βρίσκεται στην περιοχή της αρχαίας Ηδωνίδας η οποία κατοικείται από τους προϊστορικούς χρόνους. Είναι χτισμένη στους πρόποδες του Φαλακρού όρους. Σημαντικά αξιοθέατα της πόλης είναι: ο Μακεδονικός Τάφος, ο βυζαντινός ναός της Αγίας Σοφίας του 10ου αιώνα και των Παμμεγίστων Ταξιαρχών του 14ου αιώνα, ο παλιός μητροπολιτικός ναός Εισοδίων της Θεοτόκου του 18ου αιώνα και τα βυζαντινά τείχη της πόλης. Νεότερα αξιοθέατα είναι το πάρκο της Αγίας Βαρβάρας, στο κέντρο της πόλης με πηγές, λιμνούλες και καταρράκτες, το Μέγαρο Αναστασιάδη του 1876, τα παλιά Εκπαιδευτήρια του 1907, το Αρχαιολογικό Μουσείο με αξιόλογα ευρήματα, το Εκκλησιαστικό Μουσείο με αντικείμενα εκκλησιαστικής τέχνης, ο ναός του Αγίου Νικόλαου (Εσκί τζαμί ή Τσαρσί τζαμί), που χτίστηκε από τον σουλτάνο Βαγιαζήτ Β' και το Αράπ Τζαμί του 1875. Επιπλέον, οι καπναποθήκες Σπήρερ (διατηρητέο κτίριο του 1924), Πορτοκάλογλου του 1904 και Πρωτόπαππα του 1912 είναι εξίσου σημαντικά αξιοθέατα, όπως και το κτίριο του Σιδηροδρομικού Σταθμού του 1895. Πολιούχος της πόλης είναι η Αγία Βαρβάρα. Στη Δράμα διοργανώνονται κατά τη διάρκεια του έτους διάφορες εκδηλώσεις με σημαντικότερες το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους, την Ονειρούπολη Δράμας, χριστουγεννιάτικη γιορτή και εκδηλώσεις στο πλαίσιο των Ελευθερίων. Μεταξύ άλλων, στη Δράμα γεννήθηκαν ή/και έζησαν οι οπλαρχηγοί της Επανάστασης του 1821 Δημήτριος και Νικόλαος Δράμαλης, ο λογοτέχνης και πανεπιστημιακός Νάσος Βαγενάς, ο ζωγράφος Γιάννης Σβορώνος, οι ηθοποιοί Κούλης Στολίγκας, Θάνος Καληώρας, Φιλαρέτη Κομνηνού και Νίκος Σεργιανόπουλος, οι τραγουδιστές Τάνια Τσανακλίδου, Μπάμπης Τσετίνης,  Δήμητρα Παπίου και Πέτρος Γαϊτάνος, ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής Κώστας Νεστορίδης, ο καλαθοσφαιριστής Στράτος Περπέρογλου και η Ολυμπιονίκης αθλήτρια σκοποβολής Άννα Κορακάκη. Δήμος Δράμας Επισκεφθείτε την Ελλάδα Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού Ντοκιμαντέρ: Δράμα (1994) Ντοκιμαντέρ: Ταξιδεύοντας στην Ελλάδα Ντοκιμαντέρ: Ξένοι ταξιδιώτες στην Ελλάδα, Καβάλα-Δράμα (1999)
  • Mythotopia
    Ισμαρίδα
    Λίμνη στην περιφερειακή ενότητα Ροδόπης. Αποτελεί τμήμα του Εθνικού Πάρκου Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης. Παρά το γεγονός ότι η λίμνη Ισμαρίδα είναι σχετικά μικρή, με επιφάνεια που καλύπτει περίπου 3,4 τετραγωνικά χιλιόμετρα, ωστόσο έχει πλούσια χλωρίδα και πανίδα, με χαρακτηριστικό την παρουσία σπάνιων και απειλούμενων υδρόβιων πτηνών. Ως καταφύγιο άγριας ζωής, ανήκει σε ζώνη ειδικής προστασίας και στο δίκτυο Natura 2000. Είναι η μόνη φυσική λίμνη της Θράκης και πήρε το όνομά της από την αρχαία πόλη Ίσμαρο, που ονομάστηκε έτσι με τη σειρά της από τον ομώνυμο μυθικό ήρωα. Η λίμνη φιλοξενεί πάνω από 200 είδη πουλιών, μεταξύ των οποίων και πολλά απειλούμενα. Πολλά γραφεία οικοτουρισμού οργανώνουν παρατήρηση πουλιών και κανό-καγιάκ. Eco Thraki komotini.gr (βίντεο) Ντοκιμαντέρ: Τρία διαμάντια στη Θράκη (1994) Ροδόπη, ένας αειφόρος τουριστικός προορισμός (βίντεο) The Pilot X Project (βίντεο)
  • Mythotopia
    Καταφύγιο Λειβαδίτη
    Μικρός ορεινός οικισμός, σε υψόμετρο 1.200 μέτρων, στο κεντρικό τμήμα της οροσειράς της Ροδόπης. Ανήκει στον Δήμο Σταυρούπολης της περιφερειακής ενότητας Ξάνθης. Διαθέτει καταφύγιο, καθώς από τον Λειβαδίτη ξεκινάει ο Δρυμός Χαϊντού για όσους ενδιαφέρονται για πεζοπορία, ορειβασία και αναρρίχηση και γενικότερα για την επαφή τους με τη φύση. Έχει δυνατότητα φιλοξενίας 36 ατόμων με τα απαραίτητα (ρεύμα, νερό, θέρμανση). Περιοχή Νέστου-Ροδόπης (topoguide)
  • Mythotopia
    Λειβαδίτης
    Ορεινό χωριό της περιφερειακής ενότητας Ξάνθης, χτισμένο σε υψόμετρο 1.200 μέτρων, στο όρος Χαϊντού (Ερύμανθος). Κοντά στο χωριό βρίσκεται ο καταρράκτης του Λειβαδίτη, ο οποίος είναι ο υψηλότερος των Βαλκανίων.
  • Mythotopia
    Μαρώνεια
    Οικισμός της περιφερειακής ενότητας Ροδόπης, γνωστός από τα ομηρικά χρόνια, καθώς ήταν η πατρίδα του Μάρωνα, ιερέα του Απόλλωνα, αλλά και τόπος καλλιέργειας της ελιάς και  του αμπελιού. Μάλιστα, ο Οδυσσέας μέθυσε τον κύκλωπα Πολύφημο με μαρώνειο οίνο. Επίσης, ήταν σημαντική ελληνική αποικία στα παράλια της Δυτικής Θράκης. Στην περιοχή βρίσκονται το αρχαίο θέατρο, η παραλία της Μαρμαρίτσας με το αρχαίο λατομείο εξόρυξης μαρμάρων, ο αρχαιολογικός χώρος της Σύναξης και το σπήλαιο της Μαρώνειας. Δήμος Μαρώνειας-Σαππών JTI Target (βίντεο) komotini.gr (βίντεο) The Pilot X Project (βίντεο)
  • Mythotopia
    Μαρωνίτικη ελιά
    Μέτριου μεγέθους και σφαιρικού σχήματος ελιά από την ευρύτερη περιοχή της Μαρώνειας με χαρακτηριστική γλυκόπικρη γεύση. Είναι βρώσιμη αλλά γίνεται και λάδι.
  • Mythotopia
    Ξάνθη
    Η Ξάνθη είναι πόλη της Θράκης, στους πρόποδες της οροσειράς Ροδόπη. Είναι η δωδέκατη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας από πλευράς πληθυσμού. Από πλευράς έκτασης, εκτείνεται σε μια περιοχή 495,1 τ. χλμ. Διοικητικά, είναι πρωτεύουσα της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης και του Δήμου Ξάνθης, ενώ συγκεντρώνει τη μεγαλύτερη εμπορική και πνευματική δραστηριότητα της ευρύτερης περιοχής. Σημαντικά αξιοθέατα της πόλης είναι το Κάστρο, το Ρολόι, το Μνημείο Ολοκαυτώματος των Εβραίων, οι Καπναποθήκες, το Λαογραφικό μουσείο, το μουσείο Φυσικής ιστορίας, η Πινακοθήκη κ.ά. Μεταξύ άλλων, στην Ξάνθη γεννήθηκαν και/ή έζησαν η λαογράφος Μέλπω Μερλιέ, ο συνθέτης Μάνος Χατζιδάκις, ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος, ο ποδοσφαιριστής Βασίλης Τοροσίδης και οι ηθοποιοί Μπέτυ και Ματθίλδη Μαγγίρα. Δήμος Ξάνθης Ντοκιμαντέρ: Ξάνθη (1998) Ντοκιμαντέρ: Ξάνθη, η κυρά της Θράκης (1998) Περιφέρεια Α.Μ.Θ. (βίντεο) Δήμος Ξάνθης (βίντεο)
  • Mythotopia
    Ροδόπη
    Οροσειρά της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Το μεγαλύτερο μέρος της υπάγεται στη Βουλγαρία, ενώ ένα τμήμα της ανήκει στην Ελλάδα. Το ελληνικό τμήμα της Ροδόπης απλώνεται από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα μέχρι τον ποταμό Νέστο και εκτείνεται στις περιφερειακές ενότητες Δράμας και Ξάνθης. Κύριος υδάτινος πόρος της Ροδόπης είναι ο ποταμός Νέστος, που δίνει ζωή στην πλούσια χλωρίδα και πανίδα της. Σύμφωνα με τη μυθολογία, γιος της Ροδόπης και του Αίμου ήταν ο Έβρος, που λατρεύτηκε από τους Θράκες ως θεός. Ντοκιμαντέρ: Το παρθένο δάσος της Ροδόπης (1984) Ντοκιμαντέρ: Νέστος - Ροδόπη (1999) komotini.gr (βίντεο) The Pilot X Project (βίντεο)
  • Mythotopia
    Ρωμαϊκή Αγορά Μαρώνειας
    Εκεί που χτυπούσε η καρδιά της ρωμαϊκής Μαρώνειας Κοντά στο μνημειώδες Πρόπυλο της εποχής του Αδριανού έχει ανασκαφεί μέρος της ρωμαϊκής αγοράς της Μαρώνειας. Διακρίνονται μεγάλα κτίρια και ο πλακόστρωτος δρόμος. Η αγορά μαζί με τα άλλα δημόσια κτίρια της πόλης δίνουν μια ολοκληρωμένη εικόνα της αρχαίας Μαρώνειας. Υπουργείο Πολιτισμού
  • Mythotopia
    Σπήλαια Στρύμης
    Αρχαία κατοίκηση στα σπήλαια Στρύμης Στους πρόποδες του Ισμάρου, κοντά στο χωριό Διώνη, βρίσκεται η χαράδρα της Στρύμης ή "Κάτω Ρέμα" (Ιν-Ντερέ). Γεωλογικά η περιοχή παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς υπάρχουν πολλά σπήλαια και βραχοσκεπές. Από αυτά σημαντικότερα είναι τα τρία σπήλαια που δημιουργούν ένα σύμπλεγμα σπηλαίων. Στα δύο σπήλαια, που τυχαίνει να έχουν και τα δύο διπλές εισόδους, ύστερα από ανασκαφές βρέθηκαν κατάλοιπα κατοίκησης από τη νεολιθική περίοδο και την αμέσως επόμενη, πρώιμη εποχή του χαλκού (περίπου 4η-3η χιλιετία π.Χ.) καθώς και από τη βυζαντινή περίοδο.  Υπουργείο Πολιτισμού Θρακικός Ηλεκτρονικός Θησαυρός
  • Mythotopia
    Σπήλαιο Κύκλωπα Πολύφημου
    Ένα σπήλαιο βγαλμένο από την Οδύσσεια Το σπήλαιο έχει μήκος 350μ. και πλάτος που κυμαίνεται μεταξύ 15 και 50 μ. Υπάρχουν δύο ανοίγματα για την είσοδο σε αυτό. Το σπήλαιο παρουσιάζει ενδιαφέρον για το σταλακτιτικό και σταλαγμιτικό του ανάγλυφο αλλά και για τη σύνδεσή του με την Οδύσσεια του Ομήρου. Συγκεκριμένα στη ραψωδία ι352-452 ο Όμηρος αναφέρεται  στους Κίκονες και τον ιερέα του Απόλλωνα στην πόλη Ίσμαρο, τον Μάρωνα. Το σπήλαιο παρουσιάζει ανθρώπινη παρουσία αλλά όχι συνεχόμενη. Τα πρώτα δείγματα χρήσης είναι από τη νεολιθική περίοδο και την πρώιμη χαλκοκρατία και τα τελευταία κατά τη βυζαντινή, τέλη του 12ου και στο 13ο αι. μ.Χ. Η οργανωμένη εγκατάσταση αυτής της περιόδου δικαιολογείται από τις αναταράξεις στη βυζαντινή αυτοκρατορία λόγω εμφυλίων μεταξύ των αυτοκρατόρων και λεηλασιών από τους Καταλανούς στα παράλια της Θράκης. Οι ανασκαφές έφεραν στο φως ταφές αλλά και πολλά όστρακα εμπορικών αμφορέων κρασιού από την ύστερη αρχαιότητα, οπότε το σπήλαιο θα χρησίμευε ως αποθηκευτικός χώρος. Το σπήλαιο ολοκληρώνει την εικόνα για την ανθρώπινη δραστηριότητα στην ευρύτερη περιοχή της Μαρώνειας. Υπουργείο Πολιτισμού Διαρκής κατάλογος των κηρυγμένων αρχαιολογικών χώρων και μνημείων
  • Mythotopia
    Σπήλαιο Πλατανότοπου
    Βόρεια του ομώνυμου οικισμού, στους πρόποδες του Παγγαίου όρους υπάρχουν πολλά σπήλαια και βραχοσκεπές. Το σπήλαιο Πλατανότοπου αποτελείται από δύο θαλάμους. Το εσωτερικό του ήταν σε χρήση στην αρχαιότητα καθώς έχουν βρεθεί κεραμικά όστρακα προϊστορικών και ιστορικών χρόνων. Δεν είναι επισκέψιμος αρχαιολογικός χώρος. Εάν θέλετε να επισκεφθείτε την περιοχή ακολουθήστε το μονοπάτι δίπλα στο ρέμα. Το σπήλαιο βρίσκεται σε απόσταση 1,7 χλμ. Οι οδηγίες από κατοίκους της περιοχής ή τη Σπηλαιολογική Ομάδα Καβάλας θα σας βοηθήσουν να εντοπίσετε την τοποθεσία. Υπουργείο Πολιτισμού Σπηλαιολογική Ομάδα Καβάλας Δήμος Καβάλας
  • Mythotopia
    Σπήλαιο της Παναγιάς οι Τρύπες
    Στο λατρευτικό σπήλαιο της Παναγίας Πολύ κοντά στα νοτιοανατολικά σπίτια του οικισμού Μουσθένη, στους νότιους πρόποδες του Παγγαίου όρους, βρίσκεται το σπήλαιο της Παναγιάς οι Τρύπες. Το σπήλαιο έχει τρεις εισόδους και χρησιμοποιείται ως χώρος λατρείας. Παρόμοια λατρευτική χρήση είχε και στο παρελθόν. Σύμφωνα με τις λαϊκές παραδόσεις το σπήλαιο επικοινωνεί εσωτερικά με το μοναστήρι της Παναγίας της Εικοσιφοίνισσας που βρίσκεται στους βόρειους πρόποδες του Παγγαίου κοντά στην Νικήσιανη. Εικάζεται ότι τα τρία σπηλαιοανοίγματα μπορεί να είναι μεταλλευτικές στοές από την αρχαιότητα.  Υπουργείο Πολιτισμού
x
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία χρήσης. Θεωρούμε ότι αποδέχεστε την αποθήκευση όλων των cookies πατώντας το κουμπί "Αποδοχή"
Αποδοχή