01. Στη Θράκη του Διονύσου και του οίνου

Από : Βώλακας
Προς : Καλή Βρύση

Απόσταση διαδρομής: ~425 χιλιόμετρα 888 μέτρα

Αρχαιοελληνικοί μύθοι με τον θεό Διόνυσο, αφηγήσεις από την Ιλιάδα και την Οδύσσεια, αλλά και αρχαιολογικοί χώροι και ευρήματα, μαρτυρούν την έντονη συσχέτιση της περιοχής με τον οίνο, ήδη από την αρχαιότητα.

Διονυσιακά δρώμενα που επιβιώνουν μέχρι σήμερα, σύγχρονα φεστιβάλ οινογνωσίας καθώς και επισκέψιμα οινοποιεία στη «Διαδρομή Κρασιού του Διονύσου», συνθέτουν όλα έναν μεγάλο πλούτο, τόσο σε εικόνες όσο και σε γεύσεις!

Μπορεί επίσης να σε ενδιαφέρει


  • Mythotopia
    Δράμα
    Πρωτεύουσα της ομώνυμης περιφερειακής ενότητας. Βρίσκεται στην περιοχή της αρχαίας Ηδωνίδας η οποία κατοικείται από τους προϊστορικούς χρόνους. Είναι χτισμένη στους πρόποδες του Φαλακρού όρους. Σημαντικά αξιοθέατα της πόλης είναι: ο Μακεδονικός Τάφος, ο βυζαντινός ναός της Αγίας Σοφίας του 10ου αιώνα και των Παμμεγίστων Ταξιαρχών του 14ου αιώνα, ο παλιός μητροπολιτικός ναός Εισοδίων της Θεοτόκου του 18ου αιώνα και τα βυζαντινά τείχη της πόλης. Νεότερα αξιοθέατα είναι το πάρκο της Αγίας Βαρβάρας, στο κέντρο της πόλης με πηγές, λιμνούλες και καταρράκτες, το Μέγαρο Αναστασιάδη του 1876, τα παλιά Εκπαιδευτήρια του 1907, το Αρχαιολογικό Μουσείο με αξιόλογα ευρήματα, το Εκκλησιαστικό Μουσείο με αντικείμενα εκκλησιαστικής τέχνης, ο ναός του Αγίου Νικόλαου (Εσκί τζαμί ή Τσαρσί τζαμί), που χτίστηκε από τον σουλτάνο Βαγιαζήτ Β' και το Αράπ Τζαμί του 1875. Επιπλέον, οι καπναποθήκες Σπήρερ (διατηρητέο κτίριο του 1924), Πορτοκάλογλου του 1904 και Πρωτόπαππα του 1912 είναι εξίσου σημαντικά αξιοθέατα, όπως και το κτίριο του Σιδηροδρομικού Σταθμού του 1895. Πολιούχος της πόλης είναι η Αγία Βαρβάρα. Στη Δράμα διοργανώνονται κατά τη διάρκεια του έτους διάφορες εκδηλώσεις με σημαντικότερες το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους, την Ονειρούπολη Δράμας, χριστουγεννιάτικη γιορτή και εκδηλώσεις στο πλαίσιο των Ελευθερίων. Μεταξύ άλλων, στη Δράμα γεννήθηκαν ή/και έζησαν οι οπλαρχηγοί της Επανάστασης του 1821 Δημήτριος και Νικόλαος Δράμαλης, ο λογοτέχνης και πανεπιστημιακός Νάσος Βαγενάς, ο ζωγράφος Γιάννης Σβορώνος, οι ηθοποιοί Κούλης Στολίγκας, Θάνος Καληώρας, Φιλαρέτη Κομνηνού και Νίκος Σεργιανόπουλος, οι τραγουδιστές Τάνια Τσανακλίδου, Μπάμπης Τσετίνης,  Δήμητρα Παπίου και Πέτρος Γαϊτάνος, ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής Κώστας Νεστορίδης, ο καλαθοσφαιριστής Στράτος Περπέρογλου και η Ολυμπιονίκης αθλήτρια σκοποβολής Άννα Κορακάκη. Δήμος Δράμας Επισκεφθείτε την Ελλάδα Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού Ντοκιμαντέρ: Δράμα (1994) Ντοκιμαντέρ: Ταξιδεύοντας στην Ελλάδα Ντοκιμαντέρ: Ξένοι ταξιδιώτες στην Ελλάδα, Καβάλα-Δράμα (1999)
  • Mythotopia
    Ξάνθη
    Η Ξάνθη είναι πόλη της Θράκης, στους πρόποδες της οροσειράς Ροδόπη. Είναι η δωδέκατη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας από πλευράς πληθυσμού. Από πλευράς έκτασης, εκτείνεται σε μια περιοχή 495,1 τ. χλμ. Διοικητικά, είναι πρωτεύουσα της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης και του Δήμου Ξάνθης, ενώ συγκεντρώνει τη μεγαλύτερη εμπορική και πνευματική δραστηριότητα της ευρύτερης περιοχής. Σημαντικά αξιοθέατα της πόλης είναι το Κάστρο, το Ρολόι, το Μνημείο Ολοκαυτώματος των Εβραίων, οι Καπναποθήκες, το Λαογραφικό μουσείο, το μουσείο Φυσικής ιστορίας, η Πινακοθήκη κ.ά. Μεταξύ άλλων, στην Ξάνθη γεννήθηκαν και/ή έζησαν η λαογράφος Μέλπω Μερλιέ, ο συνθέτης Μάνος Χατζιδάκις, ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος, ο ποδοσφαιριστής Βασίλης Τοροσίδης και οι ηθοποιοί Μπέτυ και Ματθίλδη Μαγγίρα. Δήμος Ξάνθης Ντοκιμαντέρ: Ξάνθη (1998) Ντοκιμαντέρ: Ξάνθη, η κυρά της Θράκης (1998) Περιφέρεια Α.Μ.Θ. (βίντεο) Δήμος Ξάνθης (βίντεο)
  • Mythotopia
    Σπήλαιο Πλατανότοπου
    Βόρεια του ομώνυμου οικισμού, στους πρόποδες του Παγγαίου όρους υπάρχουν πολλά σπήλαια και βραχοσκεπές. Το σπήλαιο Πλατανότοπου αποτελείται από δύο θαλάμους. Το εσωτερικό του ήταν σε χρήση στην αρχαιότητα καθώς έχουν βρεθεί κεραμικά όστρακα προϊστορικών και ιστορικών χρόνων. Δεν είναι επισκέψιμος αρχαιολογικός χώρος. Εάν θέλετε να επισκεφθείτε την περιοχή ακολουθήστε το μονοπάτι δίπλα στο ρέμα. Το σπήλαιο βρίσκεται σε απόσταση 1,7 χλμ. Οι οδηγίες από κατοίκους της περιοχής ή τη Σπηλαιολογική Ομάδα Καβάλας θα σας βοηθήσουν να εντοπίσετε την τοποθεσία. Υπουργείο Πολιτισμού Σπηλαιολογική Ομάδα Καβάλας Δήμος Καβάλας
  • Mythotopia
    Σπήλαιο της Παναγιάς οι Τρύπες
    Στο λατρευτικό σπήλαιο της Παναγίας Πολύ κοντά στα νοτιοανατολικά σπίτια του οικισμού Μουσθένη, στους νότιους πρόποδες του Παγγαίου όρους, βρίσκεται το σπήλαιο της Παναγιάς οι Τρύπες. Το σπήλαιο έχει τρεις εισόδους και χρησιμοποιείται ως χώρος λατρείας. Παρόμοια λατρευτική χρήση είχε και στο παρελθόν. Σύμφωνα με τις λαϊκές παραδόσεις το σπήλαιο επικοινωνεί εσωτερικά με το μοναστήρι της Παναγίας της Εικοσιφοίνισσας που βρίσκεται στους βόρειους πρόποδες του Παγγαίου κοντά στην Νικήσιανη. Εικάζεται ότι τα τρία σπηλαιοανοίγματα μπορεί να είναι μεταλλευτικές στοές από την αρχαιότητα.  Υπουργείο Πολιτισμού
x
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία χρήσης. Θεωρούμε ότι αποδέχεστε την αποθήκευση όλων των cookies πατώντας το κουμπί "Αποδοχή"
Αποδοχή