Ανακαλύπτοντας την Ξάνθη μέσα από τους μύθους της οθωμανικής εποχής

Από : Ξάνθη
Προς : Κοτάνη

Απόσταση διαδρομής: ~114 χιλιόμετρα 228 μέτρα

Μια διαδρομή με βάση τους μύθους της οθωμανικής περιόδου.

Μπορεί επίσης να σε ενδιαφέρει


  • Mythotopia
    Ακάθιστος Ύμνος (Ξάνθη)
    Ο μοναδικός ναός του Ακάθιστου Ύμνου Κτίστηκε το 1861 και βρίσκεται στην Παλιά Πόλη της Ξάνθης. Το όνομά του είναι μοναδικό στην Ελλάδα με εξαίρεση κάποια ξωκλήσια. Έχει καεί ολοσχερώς δύο φορές, το 1912 και το 1991. Ο ρυθμός του ναού είναι τρίκλιτη βασιλική με 12 κίονες που στηρίζουν τον τρούλο. Η μοναδικότητα του ναού οφείλεται σε αυτούς τους κίονες, ο καθένας από τους οποίους έχει στην κορυφή του την εικόνα ενός από τους δώδεκα Αποστόλους. Στη θέση της εικόνας του αγίου στον οποίο είναι αφιερωμένος κάθε ναός βρίσκεται η εικόνα της Παναγίας της Μεγαλομήτορος. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η μεγάλη εικόνα της Θεοτόκου της Βρεφοκρατούσας.
  • Mythotopia
    Κομψάτος
    Ο Κομψάτος είναι ποταμός της Θράκης με μήκος 68 χιλιόμετρα. Πηγάζει από την οροσειρά της Ροδόπης, συγκεκριμένα την περιοχή του Εχίνου. Μετά από μια πορεία ανάμεσα σε απόκρημνες και δυσπρόσιτες πλαγιές, καταλήγει στην πεδιάδα της Ξάνθης και εκβάλλει στο βόρειο τμήμα της λίμνης Βιστωνίδας. Κάποιοι ερευνητές τον ταυτίζουν με τον αρχαίο Κοσσινίτη ποταμό, ο οποίος αναφέρεται σε συγγραφείς της αρχαιότητας. Σύμφωνα με τη μυθολογία ήταν ο ποταμός από τον οποίο έπιναν νερό τα άλογα του Διομήδη και αγρίευαν. Ο Κομψάτος αποτελεί σημαντικό βιότοπο με πλούσια ορνιθοπανίδα για 130 περίπου είδη πουλιών, ορισμένα από τα οποία απειλούνται με εξαφάνιση.  Στο σημείο του ποταμού που βρίσκεται ανάμεσα στον Ίασμο και τον Πολύανθο, σώζεται τμήμα οθωμανικού πέτρινου τοξωτού γεφυριού, το οποίο είναι γνωστό και ως γέφυρα Πολυάνθου, και χρονολογείται στον 15ο αιώνα. Θρακικός Ηλεκτρονικός Θησαυρός Ροδόπη, ένας αειφόρος τουριστικός προορισμός (βίντεο)
  • Mythotopia
    Κονάκι Μουζαφέρ Μπέη
    Η παλαιότερη κατοικία στην Ξάνθη Το κονάκι του Μουζαφέρ Μπέη κατασκευάστηκε το 1840 περίπου. Αποτελείται από το ισόγειο και δύο ορόφους που είναι οι κύριοι χώροι κατοικίας. Τα πολλά και μεγάλα παράθυρα εξασφαλίζουν άπλετο φως στα δωμάτια. Ενδιαφέρουσα είναι η αετωματική απόληξη του κεντρικού τμήματος που μετριάζει τη στιβαρότητα και τον όγκο της κατασκευής. Στο τύμπανο του αετώματος σώζεται η ζωγραφική διακόσμηση. Αλλά και στο εσωτερικό του είναι διακοσμημένο με τοιχογραφίες και οροφογραφίες. Καθώς αποτελεί ένα από τα παλαιότερα κτίρια της πόλης που διασώζει στοιχεία της τοπικής παραδοσιακής αρχιτεκτονικής έχει χαρακτηριστεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.
  • Mythotopia
    Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης
    Πολιτισμός και τσεβρέδες στα αρχοντικά της Ξάνθης Το Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης στεγάζεται στο αρχοντικό των Αθανάσιου και Παντελή Κουγιουμτζόγλου. Το τριώροφο αρχοντικό κτίστηκε στα μέσα του 19ου αιώνα. Πρόκειται για τις κατοικίες των δύο καπνεμπόρων, οι οποίες εφάπτονται μεταξύ τους, και έχουν κοινή στέγη με αετώματα στις δύο εισόδους. Εσωτερικά, το αρχοντικό είναι διακοσμημένο με τοιχογραφίες Γερμανών ζωγράφων.  Το μουσείο ιδρύθηκε το 1975 από τη Φιλοπρόοδο Ένωση Ξάνθης (ΦΕΞ) ενώ αρχικά στεγαζόταν σε μικρότερο χώρο. Μέσα από τις μόνιμες εκθέσεις, παρουσιάζεται η κοινωνική, οικονομική, θρησκευτική, αγροτική, κτηνοτροφική και, γενικότερα, η ζωή της υπαίθρου της Θράκης, τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό βίο. Μεταξύ των εκθεμάτων περιλαμβάνονται ιερά κειμήλια, κοσμήματα, υφαντά και τσεβρέδες, ενδυμασίες Θρακιωτών-Σαρακατσάνων αλλά και Ποντίων, καθώς επίσης και γεωργικά εργαλεία, σκαλισμένες κασέλες, κ.ά. Στον πίσω αύλειο χώρο του μουσείου βρίσκονται τα χαμάμ και το εκκλησάκι των Αγίων Ακινδύνων. Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης Υπουργείο Πολιτισμού Διαρκής κατάλογος των κηρυγμένων αρχαιολογικών χώρων και μνημείων Ντοκιμαντέρ: Ξάνθη, η κυρά της Θράκης (1998) JTI Target (βίντεο)
  • Mythotopia
    Μονοπάτι της Ζωής
    Καταπράσινη περιοχή που ενδείκνυται για περίπατο. Έχει απόσταση 2,5 χιλιομέτρων και καταλήγει στην Παλιά Πόλη της Ξάνθης. Διαρκεί περίπου 1 ώρα. Το μονοπάτι είναι γεμάτο από δέντρα, ενώ από διάφορα σημεία μπορεί ο επισκέπτης να προσεγγίσει τον ποταμό Κόσυνθο, να δει σπηλιές, να επισκεφθεί το παρεκκλήσι του Αρχαγγέλου Μιχαήλ αλλά και να θαυμάσει εκθέματα παραδοσιακών εργαστηρίων.
  • Mythotopia
    Ξάνθη
    Η Ξάνθη είναι πόλη της Θράκης, στους πρόποδες της οροσειράς Ροδόπη. Είναι η δωδέκατη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας από πλευράς πληθυσμού. Από πλευράς έκτασης, εκτείνεται σε μια περιοχή 495,1 τ. χλμ. Διοικητικά, είναι πρωτεύουσα της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης και του Δήμου Ξάνθης, ενώ συγκεντρώνει τη μεγαλύτερη εμπορική και πνευματική δραστηριότητα της ευρύτερης περιοχής. Σημαντικά αξιοθέατα της πόλης είναι το Κάστρο, το Ρολόι, το Μνημείο Ολοκαυτώματος των Εβραίων, οι Καπναποθήκες, το Λαογραφικό μουσείο, το μουσείο Φυσικής ιστορίας, η Πινακοθήκη κ.ά. Μεταξύ άλλων, στην Ξάνθη γεννήθηκαν και/ή έζησαν η λαογράφος Μέλπω Μερλιέ, ο συνθέτης Μάνος Χατζιδάκις, ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος, ο ποδοσφαιριστής Βασίλης Τοροσίδης και οι ηθοποιοί Μπέτυ και Ματθίλδη Μαγγίρα. Δήμος Ξάνθης Ντοκιμαντέρ: Ξάνθη (1998) Ντοκιμαντέρ: Ξάνθη, η κυρά της Θράκης (1998) Περιφέρεια Α.Μ.Θ. (βίντεο) Δήμος Ξάνθης (βίντεο)
  • Mythotopia
    Οικία Μάνου Χατζιδάκι 
    Το Grand Mansion χτίστηκε στα τέλη του 18ου αιώνα για τον Ισαάκ Δανιέλ, Εβραίο χρηματιστή, μεσίτη και έμπορο καπνού. Μετά τον θάνατό του, πέρασε στο ελληνικό κράτος.  Στον δεύτερο όροφο του διατηρητέου και πλήρως ανακαινισμένου κτιρίου της οδού Ελευθερίου Βενιζέλου γεννήθηκε το 1925 και έζησε τα πρώτα παιδικά του χρόνια ο σπουδαίος μουσικοσυνθέτης Μάνος Χατζιδάκις. Οι παλιές φωτογραφίες της οικογενείας του Μάνου Χατζιδάκι, λίγα προσωπικά αντικείμενα, παρτιτούρες και μουσικές σημειώσεις των έργων του εκτίθενται στον χώρο. Τα τελευταία χρόνια στο κτίριο στεγάζεται ο Πολυχώρος Τέχνης και Σκέψης "Οικία Μάνου Χατζιδάκι" φιλοξενώντας εκδηλώσεις και μουσικές παραστάσεις.  Δήμος Ξάνθης EMT Greece
  • Mythotopia
    Πομακοχώρια
    Χωριά στις περιφερειακές ενότητες Ξάνθης, Ροδόπης και Έβρου με πομακικό πληθυσμό. Λόγω του ορεινού χαρακτήρα της περιοχής τα Πομακοχώρια είναι αρκετά απομονωμένα. Για τον λογο αυτό, έχουν διατηρήσει την παραδοσιακή αρχιτεκτονική των σπιτιών και τον ιδιαίτερο πολιτισμό τους. Οι φιλόξενοι κάτοικοί τους ασχολούνται κυρίως με την καλλιέργεια καπνού, κυρίως της ποικιλίας μπασμά. Ντοκιμαντέρ: Νέστος - Ροδόπη (1999) gkthrace - Πομάκικο τραγούδι (βίντεο) Οι Πομάκοι της Θράκης (istorima)
  • Mythotopia
    Σαχνισί
    Το σαχνισί είναι μια τεχνοτροπία που απαντά στις προσόψεις παραδοσιακών κτιρίων. Πρόκειται για μια προεξοχή του κτιρίου, η οποία στηρίζεται πάνω σε ξύλινα δοκάρια.
x
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία χρήσης. Θεωρούμε ότι αποδέχεστε την αποθήκευση όλων των cookies πατώντας το κουμπί "Αποδοχή"
Αποδοχή