Άναμμα κλαδιών  
Κοινωνική ζωή  
 

Άναμμα κούπας 

Πατροπαράδοτο έθιμο που αναβιώνει στην Καλή Βρύση Δράμας, την Κυριακή της Τυρινής.

Μια εβδομάδα πριν, συγκεντρώνουν κλαδιά από το βουνό και τα τοποθετούν στην κεντρική πλατεία του χωριού. Εκεί στήνεται η κούπα, το ένα κλαδί πάνω στο άλλο, όσο πιο ψηλά γίνεται. Στη συνέχεια όλοι, αφού πέσει η νύχτα, ξεκινούν γύρω από την κούπα πανηγύρι με χορό και τραγούδια μέσα σε εορταστική ατμόσφαιρα. Όσοι συμμετέχουν κρατώντας δάδες φωτιάς, κάνουν τρεις φορές τον γύρο της κούπας τραγουδώντας το τραγούδι «Μακεδονία ξακουστή του Αλεξάνδρου η χώρα». Έπειτα, ο καθένας από τη δική του πλευρά ανάβει την κούπα και η νύχτα γίνεται μέρα. Στήνεται μεγάλος κυκλικός χορός γύρω από τη φωτιά κάτω από τους ήχους της παραδοσιακής γκάιντας και του νταχαρέ.

Η φωτιά συμβολίζει την κάθαρση, ώστε η Σαρακοστή να ξεκινήσει με καθαρή ψυχή, για να υποδεχτούν το Πάσχα. Το, συντονισμό και τη διοργάνωση του εθίμου αναλαμβάνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καλής Βρύσης με τσίπουρο και τοπικά εδέσματα.

 

Δες επίσης

Δες κοντά σου

χιλιόμετρα
x
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία χρήσης. Θεωρούμε ότι αποδέχεστε την αποθήκευση όλων των cookies πατώντας το κουμπί "Αποδοχή"
Αποδοχή