Αρχαιολογικό   Ξενάγηση  
 

Αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας 

Ένα πλούσιο σε εκθέματα αρχαιολογικό Μουσείο

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας φιλοξενεί σπάνια ευρήματα από όλες τις περιόδους κατοίκησης της περιοχής. Μερικά από αυτά είναι λίθινα εργαλεία από εγκαταστάσεις προϊστορικών κυνηγών στο σπήλαιο του Αγγίτη, από τη μέση παλαιολιθική εποχή (50000 π.Χ.).

Από την επόμενη, νεολιθική περίοδο (5500-3000 π.Χ.), οπότε εμφανίστηκαν οι πρώτοι μόνιμοι οικισμοί γεωργών και κτηνοτρόφων στην ευρύτερη περιοχή της Δράμας, εκτίθενται λίθινα εργαλεία, κοσμήματα, χρηστικά και τελετουργικά αγγεία με διακόσμηση καθώς και ειδώλια. Αξιοσημείωτα είναι τα πρώτα δείγματα μεταλλουργίας από τον οικισμό στους Σιταγρούς.

Από τις επόμενες φάσεις της προϊστορικής περιόδου, την εποχή του Χαλκού (3000-1050 π.Χ.) τα εκθέματα του μουσείου φανερώνουν, αρχικά, επαφές της περιοχής με τα κέντρα του Βορειοανατολικού Αιγαίου αλλά και την κεντρική Ευρώπη. Προς τα τέλη της εποχής του Χαλκού, τα εκθέματα φανερώνουν επαφές με την κεντρική Μακεδονία, τα Βαλκάνια και τέλος με τα μυκηναϊκά κέντρα. Από την εποχή του Σιδήρου (1050-700 π.Χ.) τα εκθέματα από τους τάφους της περιοχής (βιομηχανική ζώνη Δράμας) αποτελούν αγγεία, όπλα, εργαλεία και κοσμήματα. 

Οι ιστορικοί χρόνοι (αρχές 7ου αιώνα π.Χ.-324 μ.Χ.) αντιπροσωπεύονται στο μουσείο με τα εκθέματα των πρώτων αποίκων από τη Νότια Ελλάδα στη Θάσο και των παράλιων περιοχών κοντά στον Στρυμόνα ποταμό, αγγεία κυρίως, όλα κατασκευασμένα στον κεραμικό τροχό. Η κλασική περίοδος όταν πια έχει καθιερωθεί η λατρεία του Διονύσου στην περιοχή, αντιπροσωπεύεται από πολλά αναθήματα και γενικά αντικατοπτρίζουν οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη.

 Αξιοσημείωτα είναι και τα ευρήματα από την εποχή των Μακεδόνων που κατέκτησαν την περιοχή αφού το γειτονικό Παγγαίο και τα πλούσια μεταλλεύματα του βρίσκονταν πάντα στο ενδιαφέρον όχι μόνο των γηγενών αλλά και των κατακτητών της περιοχής. Χαρακτηριστικά και σπάνια εκθέματα της περιόδου είναι ο σταδιοδείκτης από το Καλαμπάκι και ο μιλιοδείκτης από την οδική αρτηρία που προϋπήρχε της Εγνατίας οδού.

Κατά τα ρωμαϊκά χρόνια, η περιοχή αποτέλεσε μέρος της ρωμαϊκής αποικίας των Φιλίππων. Χαρακτηριστικά τα αγάλματα της περιόδου και η επιτύμβια στήλη από τη Γραμμένη στην οποία αναφέρεται το κατόρθωμα του Ρωμαίου λεγεωνάριου Τιβέριου Κλαύδιου Μάξιμου, που κατά τον Δακικό πόλεμο του αυτοκράτορα Τραϊανού, αποκεφάλισε τον τελευταίο βασιλιά της Δακίας Δεκάβαλο. 

Ωστόσο η περιοχή αναπτύχθηκε στη σκιά των Φιλίππων που είναι το κέντρο της οικονομικής, πολιτικής και πολιτιστικής ζωής της περιοχής. Η κατάσταση αυτή άλλαξε κατά τους πρώιμους βυζαντινούς χρόνους και ειδικά μετά τον 7ο αιώνα μ.Χ., όταν εγκαταστάθηκε στην περιοχή στρατιωτικός διοικητής και κτίστηκε το κάστρο της Δράμας. Το κάστρο και την περιοχή διεκδίκησαν από του Βυζαντινούς και κατέλαβαν προσωρινά Λατίνοι, Βούλγαροι, Σέρβοι. Κατακτήθηκε από τον αυτοκράτορα Μανουήλ Β’ Παλαιολόγο (πατέρα του Κωνσταντίνου ΙΑ΄ Παλαιολόγου, τελευταίου αυτοκράτορα της Κωνσταντινούπολης).

Το 1383 το κάστρο της Δράμας κατακτήθηκε από τους Οθωμανούς. Από τις περιόδους αυτές εκτίθενται αρχιτεκτονικά γλυπτά, κεραμικά και νομίσματα. 

Το μουσείο είναι προσβάσιμο από ΑΜΕΑ.

Αρχαιολογικά Mουσεία της Ελλάδας

Υπουργείο Πολιτισμού

Ντοκιμαντέρ: Περιοχή Δράμας (1999)

Ντοκιμαντέρ: Ταξιδεύοντας στην Ελλάδα

JTI Target (βίντεο)

 

Δες επίσης

Δες κοντά σου

χιλιόμετρα
x
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία χρήσης. Θεωρούμε ότι αποδέχεστε την αποθήκευση όλων των cookies πατώντας το κουμπί "Αποδοχή"
Αποδοχή