Μάγκοβα, Κομνηνά  
Τάφος / Τύμβος  
 

Μακεδονικός τάφος Σταυρούπολης 

Ένας σημαντικός Μακεδονικός τάφος στη Σταυρούπολη

Ο μακεδονικός τάφος της Σταυρούπολης αν και ήταν γνωστός στους κατοίκους από παλαιότερα, ανασκάφηκε το 1953. Η έρευνα έδειξε ότι ο τάφος κατασκευάστηκε στο πρώτο μισό του 2ου αι. π.Χ. Η χρονολόγηση προκύπτει από την αρχιτεκτονική του μορφή και τα λίγα ευρήματα που διασώθηκαν στο εσωτερικό του καθώς ήταν συλημένος. Ο τάφος είναι κατασκευασμένος από τοπικό μάρμαρο. Αποτελείται από τρία μέρη:

  • τον δρόμο,
  • τον προθάλαμο
  • και τον κυρίως θάλαμο.

Κάθε μέρος του τάφου χωρίζεται από το επόμενο με θύρες πέτρινες ή μαρμάρινες. Με τις εξωτερικές θύρες να είναι πιο πρόχειρες ενώ αυτές που βρίσκονται στην είσοδο του νεκρικού θαλάμου να είναι επιμελημένες με μαρμάρινα θυρόφυλλα. Στο νεκρικό θάλαμο υπάρχουν δύο μαρμάρινες κλίνες. Διακρίνονται ίχνη ζωγραφικής διακόσμησης με την εγκαυστική τεχνική πάνω στις μαρμάρινες επιφάνειες. Με συνολικό μήκος 10μ. περίπου, είναι ο μεγαλύτερος αυτού του τύπου στη Θράκη και διατηρείται σε εξαιρετική κατάσταση. Ο τάφος ίσως ανήκει σε άτομο από τον κοντινό οικισμό στη θέση Μύτικας Κομνηνών.

Το μνημείο είναι επισκέψιμο αλλά πρέπει να προηγηθεί συνεννόηση με την αρχαιολογική υπηρεσία. Στο 4ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού  Σταυρούπολης - Τοξοτών, ακολουθείστε τον δρόμο που οδηγεί στον τάφο. Βρίσκεται μόλις 900μ από τη διασταύρωση.

Υπουργείο Πολιτισμού

Αρχαιολογικό Κτηματολόγιο

Διαρκής κατάλογος των κηρυγμένων αρχαιολογικών χώρων και μνημείων

JTI Target (βίντεο)

 

Δες επίσης

Δες κοντά σου

χιλιόμετρα
x
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία χρήσης. Θεωρούμε ότι αποδέχεστε την αποθήκευση όλων των cookies πατώντας το κουμπί "Αποδοχή"
Αποδοχή