Τζαμί  
 

Γενί Τζαμί 

Ένα από τα πιο σημαντικά οθωμανικά μνημεία της Κομοτηνής. Ιδρύθηκε το 1585 από τον Αχμέτ εφέντη, επικεφαλής της οικονομικής υπηρεσίας της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας επί Μουράτ Γ’.

Η είσοδός του είναι μνημειακού χαρακτήρα. Στον κυρίως χώρο εντυπωσιάζει το μαρμάρινο μιχράμπ (ιερό) με τον γλυπτό διάκοσμο και τα φημισμένα πλακίδια της Προύσας (ιζνίκ) και το επίσης μαρμάρινο μινμπάρ (άμβωνας) με ανάγλυφα σχέδια. Το τζαμί είναι αντιπροσωπευτικό δείγμα κλασικής οθωμανικής αρχιτεκτονικής με έναν κεντρικό τρούλο και πέντε μικρούς στο πίσω μέρος. Ο μιναρές του είναι χτισμένος με λαξευμένες κίτρινες πέτρες και έχει ύψος 47 μέτρα.

Το τζαμί περιλαμβάνει βιβλιοθήκη, ιεροσπουδαστήριο, κοιμητήριο, λουτρά και μαυσωλείο. Στις αίθουσες του ιεροσπουδαστηρίου στεγάζονται σήμερα τα γραφεία της Μουφτείας και της Διαχειριστικής Επιτροπής Μουσουλμανικής Περιουσίας Κομοτηνής.

Δήμος Κομοτηνής

JTI Target (βίντεο)

Ροδόπη, ένας αειφόρος τουριστικός προορισμός (βίντεο)

 

Δες επίσης

Δες κοντά σου

χιλιόμετρα
x
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία χρήσης. Θεωρούμε ότι αποδέχεστε την αποθήκευση όλων των cookies πατώντας το κουμπί "Αποδοχή"
Αποδοχή