Γκιουμουλτζίνα / Γκιουμουρτζίνα / Κουμουτζηνά / Κομοτηναί / Κομοτηνά  
Αστική περιοχή   Πόλη  
 

Κομοτηνή 

Πόλη της Θράκης, πρωτεύουσα του νομού Ροδόπης. Χτισμένη στον θρακικό κάμπο, στους πρόποδες της οροσειράς της Ροδόπης, είναι σημαντικός εμπορικός, οικονομικός και συγκοινωνιακός κόμβος της Θράκης. Xάρη στη γεωγραφική της θέση αποτελεί και διοικητικό κέντρο, διατηρώντας τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της λόγω της παρουσίας μειονοτήτων, κυρίως του μουσουλμανικού στοιχείου.

Ο αρχικός πυρήνας της πόλης ήταν το βυζαντινό φρούριο. Σήμερα, καρδιά της πόλης είναι η πλατεία Ειρήνης που αποτελεί σημείο συγκέντρωσης της ζωής και το προάστιο Νέα Μοσυνούπολη με τα εμπορικά κέντρα και τα πολυκαταστήματα. Στην ευρύτερη περιοχή βρίσκονται η Πανεπιστημιούπολη και η Βιομηχανική Περιοχή Κομοτηνής.

Η ύπαρξη της πόλης μαρτυρείται από τον 2ο αιώνα μ.Χ. Μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή εγκαταστάθηκαν εδώ πολλοί πρόσφυγες από την Ανατολική Θράκη, την Ανατολική Ρωμυλία και τη Μικρά Ασία. Ο μουσουλμανικός πληθυσμός της πόλης εξαιρέθηκε από την ανταλλαγή πληθυσμών με την Τουρκία, στη Συνθήκη της Λωζάνης το 1923. Σήμερα η πόλη αποτελεί μωσαϊκό εθνοτήτων χριστιανών, μουσουλμάνων, αρμενίων, εβραίων και ομογενών από την πρώην Σοβιετική Ένωση, με έντονο πολυπολιτισμικό χαρακτήρα.

Η Κομοτηνή είναι γνωστή για τις ποικιλίες στραγαλιών, τα χαρμάνια ελληνικού καφέ και τα παραδοσιακά γλυκά της (μαλεμπί, σουτζούκ λουκούμ). Αρκετές συνοικίες της έχουν ιδιαίτερο χρώμα με τους μιναρέδες, τα καφασωτά παράθυρα και τη λαϊκή αγορά.

Αξιοθέατα της πόλης είναι το Αρχαιολογικό Μουσείο, με εκθέματα από την ευρύτερη περιοχή της Θράκης, το Λαογραφικό Μουσείο, που στεγάζεται στο αρχοντικό Πεΐδη με εκθέματα τοπικής λαϊκής αρχιτεκτονικής, το Εκκλησιαστικό Μουσείο Μητροπόλεως Μαρωνείας και Κομοτηνής, που στεγάζεται στο Ιμαρέτ Κομοτηνής, αντιπροσωπευτικό δείγμα οθωμανικής αρχιτεκτονικής με εκκλησιαστικά εκθέματα από τον 16ο αιώνα, το Βυζαντινό Μουσείο, το Μουσείο Καραθεοδωρή, η Δημοτική Παπαδριέλλειος Πινακοθήκη, το Θρακικό Μουσείο Παιδείας, το Θρακικό, Εθνολογικό, Ιστορικό και Πολιτιστικό Μουσείο Κομοτηνής και Θράκης, το οποίο στεγάζεται στο νεοκλασικό Αρχοντικό Σκουτέρη, το Βυζαντινό Φρούριο, ο Ναός Κοιμήσεως της Παναγίας του 1800, το Εσκί Τζαμί, το Γενί Τζαμί, το παλιό δικαστικό μέγαρο, ο Πύργος του Ωρολογιού, η Καπναποθήκη της οδού Παρνασσού 8, το Μνημείο του Ολοκαυτώματος, το Ηρώο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου (Σπαθί) και πολλά άλλα. Η Κομοτηνή αποτελεί την έδρα του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

Μεταξύ άλλων, στην Κομοτηνή γεννήθηκαν και/ή έζησαν ο γιατρός και ερευνητής Αλέξανδρος Συμεωνίδης, ο πολιτικός Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο συνθέτης Θανάσης Γκαϊφύλλιας, ο λογοτέχνης Μισέλ Φάις, ο σκηνοθέτης Ροβήρος Μανθούλης, ο ηθοποιός Σίλας Σεραφείμ, ο πρωταθλητής άλτης του ύψους Κώστας Μπανιώτης και ο ποδοσφαιριστής Πέτρος Μάνταλος.

Δήμος Κομοτηνής

Ντοκιμαντέρ: Δύο πολίτες της Κομοτηνής (1998)

Ντοκιμαντέρ: Κομοτηνή (1998)

Ντοκιμαντέρ: Κομοτηνή, η πρωτεύουσα της Θράκης (1998)

komotini.gr (βίντεο)

Ροδόπη, ένας αειφόρος τουριστικός προορισμός (βίντεο)

The Pilot X Project (βίντεο)

 

Δες επίσης

Δες κοντά σου

χιλιόμετρα
x
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία χρήσης. Θεωρούμε ότι αποδέχεστε την αποθήκευση όλων των cookies πατώντας το κουμπί "Αποδοχή"
Αποδοχή