Εκκλησιαστικό Μουσείο Ιεράς Μητροπόλεως Μαρωνείας και Κομοτηνής  
Άλλο   Ιεροδιδασκαλείο  
 

Ιμαρέτ Κομοτηνής 

Κειμήλια χριστιανοσύνης στο Ιμαρέτ

Ένα από τα παλαιότερα οθωμανικά μνημεία της Θράκης. Βρίσκεται στο δυτικό τμήμα της πόλης, κοντά στα τείχη του βυζαντινού κάστρου των Κουμουτζηνών. Κατά τη διάρκεια της βουλγαρικής κατοχής, ένα μέρος του μετατράπηκε σε παρεκκλήσι, αργότερα σε παγοποιείο, ενώ οι υπόλοιποι χώροι του αποδόθηκαν στην Υπηρεσία Ηλεκτροφωτισμού έως και το 1973.

Σήμερα στεγάζει το Εκκλησιαστικό Μουσείο της Μητροπόλης Μαρωνείας και Κομοτηνής με εκκλησιαστικά εκθέματα του 16ου έως τον 20ό αιώνα (εικόνες, ιερά σκεύη, άμφια, χειρόγραφα κ.ά). Περιλαμβάνει τρεις αίθουσες, τη δυτική, την ανατολική και το παλιό παγοποιείο.

Το κτίριο χρονολογείται από το 1360-1380. Σύμφωνα με γραπτές πηγές το έκτισε ο κατακτητής της πόλης Γαζή Εβρενός. Κατά τη μακραίωνη ιστορία του δέχθηκε μετατροπές και αλλαγές στη χρήση του. Στα τέλη του 19ου αιώνα το ανατολικό διαμέρισμά του μετατράπηκε σε χριστιανικό παρεκκλήσι όπου οι Βούλγαροι κατακτητές τιμούσαν τον Άγιο Βόρις. Το 1924 το μέρος αυτό αποτέλεσε τμήμα του γειτονικού παγοποιείου ενώ το υπόλοιπο Ιμαρέτ χρησιμοποιήθηκε από την Υπηρεσία Ηλεκτροφωτισμού έως το 1973.

Η κάτοψη του Ιμαρέτ έχει σχήμα Τ καλύπτεται με ημισφαιρικό θόλο και είναι κτισμένο με την τεχνική της πλινθοπερίκλειστης τοιχοδομίας, γνωστής από τη βυζαντινή περίοδο. Άξιο προσοχής είναι το εντειχισμένο ρωμαϊκό μαρμάρινο κεφάλι γυναικείας μορφής στο τόξο της νότιας πλευράς. Από το 1999 στεγάζει το Εκκλησιαστικό Μουσείο Ιεράς Μητροπόλεως Μαρωνείας και Κομοτηνής.

Το Εκκλησιαστικό Μουσείο φιλοξενεί εκκλησιαστικά αντικείμενα από τους ναούς της Μητροπόλεως Μαρώνειας και Κομοτηνής αλλά και δωρεές των προσφύγων, κυρίως αντικείμενα που έφεραν μαζί τους από τις αλησμόνητες πατρίδες. Το μουσείο εποπτεύεται από την Ιερά Μητρόπολη Κομοτηνής και Μαρώνειας. Τα εκθέματα είναι φορητές εικόνες, άμφια, ιερά σκεύη και χειρόγραφα. Χρονολογούνται από τον 16ο έως τις αρχές του 20ού αι. Η συλλογή συστάθηκε το 1962 και αρχικά φιλοξενήθηκε στο Μητροπολιτικό Μέγαρο Κομοτηνής και το 1987 στην εκκλησιαστική στέγη "Οι Τρεις Ιεράρχες". Από το 1996 με απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας και δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως συστάθηκε το Μουσείο. Για τη στέγασή του παραχωρήθηκε το οθωμανικό μνημείο Ιμαρέτ. Το μουσείο λειτουργεί από το 1999.

Υπουργείο Πολιτισμού

emtgreece

komotini.gr (βίντεο)

Εκκλησιαστικό μουσείο Κομοτηνής

Ροδόπη, ένας αειφόρος τουριστικός προορισμός (βίντεο)

 

Δες επίσης

Δες κοντά σου

χιλιόμετρα
x
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία χρήσης. Θεωρούμε ότι αποδέχεστε την αποθήκευση όλων των cookies πατώντας το κουμπί "Αποδοχή"
Αποδοχή