Ντεβέ / Τζιαμάλα / Τζαμάλα  
Κοινωνική ζωή  
 

Καμήλα 

Πανάρχαιο έθιμο, λαϊκό καρναβαλικό δρώμενο, με παρουσία σε όλη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Σε διάφορες περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, το έθιμο αναβιώνει και σήμερα με διαφορετικές ονομασίες, ανάλογα με την περιοχή και τη θρησκεία. Οι μουσουλμάνοι το αποκαλούν ντεβέ (=καμήλα).

Σήμερα, το έθιμο της καμήλας τελείται κάθε χρόνο, την Καθαρά Δευτέρα, στην κεντρική πλατεία της Σταυρούπολης Ξάνθης. Το έθιμο της καμήλας αρχικά είχε παγανιστικό χαρακτήρα. Συμβόλιζε τη δέηση των κατοίκων για γονιμότητα της γης, αφού η χρονική στιγμή συνέπιπτε με τον ερχομό της άνοιξης και την έναρξη των αγροτικών εργασιών. Αργότερα, σε συνδυασμό με την ορθόδοξη πίστη και θρησκεία που ορίζει την ημέρα αυτή ως την αρχή της Σαρακοστής, άλλαξε χαρακτήρα και συμβολίζει πια το τέλος των εορτών του καρναβαλιού και την αρχή της νηστείας.

Επισκεφθείτε τη Θράκη

Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού

 

Δες επίσης

Δες κοντά σου

χιλιόμετρα
x
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία χρήσης. Θεωρούμε ότι αποδέχεστε την αποθήκευση όλων των cookies πατώντας το κουμπί "Αποδοχή"
Αποδοχή