Αυγοτάραχο  
Φαγητό  
 

Αυγοτάραχο Βιστωνίδας 

Αυγοτάραχο Βιστωνίδας: η απάντηση στο χαβιάρι από τη Θράκη

Το αυγοτάραχο, γνωστό και ως το «χαβιάρι της Ελλάδας», αποτελεί εκλεκτό έδεσμα. Στην περιοχή της Θράκης, παρασκευάζεται από τα αυγά (γονάδες) του θηλυκού κέφαλου, που αλιεύεται στη λίμνη Βιστωνίδα. Οι δυο επιμήκεις κυλινδρικοί λοβοί με τα αυγά αφαιρούνται από την κοιλιά των ψαριών με μεγάλη προσοχή, και στη συνέχεια ακολουθεί η επεξεργασία: πολύ καλό πλύσιμο, αλάτι, εμβάπτιση σε αγνό κερί (κέρωμα).

Με καταγωγή από την Αίνο της Ανατολικής Θράκης, το αυγοτάραχο αποτελεί εκλεκτό έδεσμα, με υψηλή διατροφική αξία, αφού είναι πλούσιο σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και βιταμίνες. Καταναλώνεται κομμένο με κοφτερό μαχαίρι χωρίς δόντια σε πολύ λεπτές φέτες, αφού πρώτα αφαιρεθεί με πολλή προσοχή το περίβλημα του κεριού. Αποτελεί εξαιρετικό ορεκτικό ή μεζέ, ενώ ταιριάζει ιδανικά με ζυμαρικά ή σαλάτες. Συνοδεύεται άριστα από ούζο ή τσίπουρο. 

Η παρασκευή του ήταν γνωστή από την αρχαιότητα. Οι Αρχαίοι Αιγύπτιοι ήταν ο πρώτος λαός που παρασκεύασε αυγοτάραχο, ενώ ήταν γνωστό και στην Αρχαία Ελλάδα, και αργότερα στο Βυζάντιο. Στην Ευρώπη, το αυγοτάραχο έγινε γνωστό από τον λόρδο Βύρωνα. 

Fish stories - Κέφαλοι

Σπανού, Στέλλα. (2013). Θρακιώτικη κουζίνα. Εκδόσεις ΔΙΑΠΛΑΣΗ. ISBN13 9789605670054.

 

Δες επίσης

Δες κοντά σου

χιλιόμετρα
x
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία χρήσης. Θεωρούμε ότι αποδέχεστε την αποθήκευση όλων των cookies πατώντας το κουμπί "Αποδοχή"
Αποδοχή