Ευρωπαϊκός θαλασσοκόρακας, καλικατζού  
Πτηνό  
 

Θαλασσοκόρακας 

Ο ευρωπαϊκός θαλασσοκόρακας (λατ. ονομασία Gulosus aristotelis) είναι υδρόβιο πουλί, ενδημικό των παραλίων της Ευρώπης, της Βόρειας Αφρικής αλλά και της Ασίας. Η επιστημονική του ονομασία aristotelis αποτελεί φόρο τιμής στον αρχαίο φιλόσοφο Αριστοτέλη.

Ο ευρωπαϊκός θαλασσοκόρακας μοιάζει αρκετά με τον κορμοράνο, αλλά είναι μικρότερος σε μέγεθος, με σώμα που κυμαίνεται σε μήκος μεταξύ εβδομήντα και εβδομήντα πέντε εκατοστών, και άνοιγμα φτερών που φτάνει περίπου το ένα μέτρο. Χαρακτηριστικό του γνώρισμα, όμως, είναι το μαύρο πτέρωμα με αποχρώσεις γκρίζες ή ασημένιες, το μακρύ και λεπτό κίτρινο ράμφος, και η σχετικά μακριά ουρά. 

Ο ευρωπαϊκός θαλασσοκόρακας είναι είδος επιδημητικό, και μόνο λίγοι πληθυσμοί μεταναστεύουν με στόχο την αναπαραγωγή. Δείχνει ιδιαίτερη προτίμηση σε βραχώδεις ακτές, συνηθίζει να βρίσκεται στο νερό για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ τρέφεται κατά κύριο λόγο με ψάρια και θαλασσινά.

Φιλότης - Βάση δεδομένων για την ελληνική φύση

 

Δες επίσης

Δες κοντά σου

χιλιόμετρα
x
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία χρήσης. Θεωρούμε ότι αποδέχεστε την αποθήκευση όλων των cookies πατώντας το κουμπί "Αποδοχή"
Αποδοχή