Μοναστήρι  
 

Μονή Αγίου Νικολάου (Πόρτο Λάγος) 

Μετόχι της μονής Βατοπεδίου του Αγίου Όρους, στη νησίδα της λίμνης Βιστωνίδας ή Μπουρού, κοντά στον οικισμό Πόρτο Λάγος. Η μονή συνδέεται με την ξηρά με ξύλινη γέφυρα και διαθέτει μικρό ξενώνα. Μια μικρή αδελφότητα, η οποία προέρχεται από τη μονή Βατοπαιδίου, λειτουργεί καθημερινά στη μονή. Στις 6 Δεκεμβρίου, ανήμερα της εορτής του Αγίου Νικολάου, συγκεντρώνεται εδώ πλήθος πιστών.

Η δημιουργία της μονής συνδέεται με ορισμένες παραδόσεις. Σύμφωνα με την πρώτη, ο Βυζαντινός Αυτοκράτορας Αρκάδιος προσέφερε στη Μονή Βατοπαιδίου την περιοχή στη Βιστωνίδα, όπου στη συνέχεια δημιουργήθηκε το μοναστήρι του Αγίου Νικολάου, ως ανταπόδοση στην Παναγία για τη σωτηρία του από ένα ναυάγιο που συνέβη κοντά στην περιοχή της Μονής Βατοπαιδίου. 

Η δεύτερη παράδοση αναφέρεται στη θαυματουργό διάσωση της άρρωστης κόρης ενός Οθωμανού γαιοκτήμονα από έναν ορθόδοξο ασκητή, ο οποίος βρισκόταν στην περιοχή του Πόρτο Λάγος. Για να ευχαριστήσει τον Θεό για τη σωτηρία της κόρης του, ο ευγνώμων πατέρας δώρισε τα κτήματα που είχε στην περιοχή για τη δημιουργία μιας χριστιανικής μονής.

JTI Target (βίντεο)

 

Δες επίσης

Δες κοντά σου

χιλιόμετρα
x
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία χρήσης. Θεωρούμε ότι αποδέχεστε την αποθήκευση όλων των cookies πατώντας το κουμπί "Αποδοχή"
Αποδοχή