Τζαμί Μπαγιαζήτ / Τέμενος Μεχμέτ Α΄  
Τζαμί  
 

Τζαμί Βαγιαζήτ 

Τζαμί που άρχισε να κτίζεται στα τέλη του 14ου αι. από τον σουλτάνο Βαγιαζήτ Α' τον Γιλντιρίμ στον οποίο οφείλει την ονομασία του. Βρίσκεται στην κεντρική πλατεία του Διδυμοτείχου, πάνω στο δρόμο που οδηγούσε στην κύρια πύλη του κάστρου και αποτελεί ένα από τα πιο μεγαλόπρεπα οθωμανικά τεμένη στην Ελλάδα. Επιγραφή πάνω από την είσοδο αναφέρει ότι η κατασκευή του διατάχθηκε από τον Μωάμεθ Α' το 1420, ενώ άλλη επιγραφή στην πλαϊνή είσοδο αναφέρει το έτος 1421.

Το κτίσμα είναι σχεδόν τετράγωνο με τρεις θύρες. Η κύρια είσοδος έχει αραβουργήματα και αρχαΐζοντα μοτίβα. Στο εσωτερικό εντυπωσιάζει ο θόλος και η παράσταση της ουράνιας πόλης πάνω από το ιερό. Οι τοίχοι είναι διακοσμημένοι με ρητά και γνωμικά από το Κοράνι. Το τζαμί συμπληρώνει ο μιναρές με δική του εξωτερική είσοδο και έναν εξώστη. Στη συνέχεια προστέθηκε και δεύτερος.

Δήμος Διδυμοτείχου

Υπουργείο πολιτισμού

Διαρκής κατάλογος των κηρυγμένων αρχαιολογικών χώρων και μνημείων

JTI Target (βίντεο)

 

Δες επίσης

Δες κοντά σου

χιλιόμετρα
x
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία χρήσης. Θεωρούμε ότι αποδέχεστε την αποθήκευση όλων των cookies πατώντας το κουμπί "Αποδοχή"
Αποδοχή