Θρησκευτικό πανηγύρι  
 

Αναστενάρια 

Παραδοσιακό θρησκευτικό έθιμο που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στη Μαυρολεύκη Δράμας σε ένα καταπράσινο τοπίο, στο ξωκλήσι των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης. Κατά τη διάρκεια των τριήμερων εκδηλώσεων γίνονται διάφορες τελετουργικές διαδικασίες, όπως η σύναξη στο κονάκι, ο χορός, τα θυμιατίσματα, ειδικές ευχές, άσματα, ρυθμική τυμπανοκρουσία, αγιασμοί, θυσίες, λιτανείες εικόνων με αποκορύφωμα την πυροβασία.

Με τις ρίζες του να χάνονται στη Διονυσιακή λατρεία, το έθιμο ξεκίνησε από τους πρόσφυγες της Θράκης. Παραμονή της γιορτής γίνεται το κουρμπάνι, δηλαδή θυσία ζώων. Στις 21 Μαΐου γίνεται η πυροβασία των αναστενάρηδων η οποία επαναλαμβάνεται στις 23 Μαΐου και ακολουθούν μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις.

Η ονομασία «αναστενάρια» προέρχεται από το αναστενάρι, το εικόνισμα που κρατούν σ' όλη τη διάρκεια της γιορτής στα χέρια τους οι αναστενάρηδες.

Επισκεφθείτε τη Δράμα

 

Δες επίσης

Δες κοντά σου

χιλιόμετρα
x
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία χρήσης. Θεωρούμε ότι αποδέχεστε την αποθήκευση όλων των cookies πατώντας το κουμπί "Αποδοχή"
Αποδοχή