Θηλαστικό  
 

Αγριόγιδο 

Το αγριόγιδο (λατ. ονομασία Rupicapra rupicapra) είναι το πιο αντιπροσωπευτικό, μεγάλο θηλαστικό των ψηλών βουνών της Ελλάδας, με πλούσιο καφέ τρίχωμα το καλοκαίρι, που το χειμώνα γίνεται γκρίζο ή μαύρο. Το χαρακτηριστικό του γνώρισμα, ωστόσο, είναι τα όρθια και κυρτά προς τα πίσω κέρατα. Δεν θα πρέπει να συγχέεται με το αγριοκάτσικο ή αγρίμι.

Είναι ενδημικό είδος στην Ευρώπη, και ζει σε ορεινούς όγκους, σε γκρεμούς, ορθοπλαγιές, και βραχώδεις πλαγιές όπου βρίσκει προστασία από τους θηρευτές. Στην Ελλάδα, πληθυσμοί αγριόγιδων απαντώνται στην οροσειρά της Πίνδου, στη Στερεά Ελλάδα, στον Όλυμπο, στη Ροδόπη, στη Τζένα-Πίνοβο και στα Νεμέρτσικα. Στο δάσος του Φρακτού, ζει ένας από τους πιο αξιόλογους πληθυσμούς του είδους στη χώρα μας.

Ζει σε μικρά κοπάδια, με αρχηγό συνήθως ένα ενήλικο θηλυκό, ενώ τα γέρικα ζώα - κυρίως τα αρσενικά - απομονώνονται. Τρέφεται με ποώδη φυτά, φύλλα, κλαδιά δέντρων και λειχήνες.

Σήμερα, αποτελεί ένα από τα πλέον απειλούμενα ζώα της βαλκανικής χερσονήσου. 

Θρακικός Ηλεκτρονικός Θησαυρός

ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ

 

Δες επίσης

Δες κοντά σου

χιλιόμετρα
x
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία χρήσης. Θεωρούμε ότι αποδέχεστε την αποθήκευση όλων των cookies πατώντας το κουμπί "Αποδοχή"
Αποδοχή