Ποτάμι  
 

Κομψάτος 

Ο Κομψάτος είναι ποταμός της Θράκης με μήκος 68 χιλιόμετρα. Πηγάζει από την οροσειρά της Ροδόπης, συγκεκριμένα την περιοχή του Εχίνου. Μετά από μια πορεία ανάμεσα σε απόκρημνες και δυσπρόσιτες πλαγιές, καταλήγει στην πεδιάδα της Ξάνθης και εκβάλλει στο βόρειο τμήμα της λίμνης Βιστωνίδας. Κάποιοι ερευνητές τον ταυτίζουν με τον αρχαίο Κοσσινίτη ποταμό, ο οποίος αναφέρεται σε συγγραφείς της αρχαιότητας. Σύμφωνα με τη μυθολογία ήταν ο ποταμός από τον οποίο έπιναν νερό τα άλογα του Διομήδη και αγρίευαν.

Ο Κομψάτος αποτελεί σημαντικό βιότοπο με πλούσια ορνιθοπανίδα για 130 περίπου είδη πουλιών, ορισμένα από τα οποία απειλούνται με εξαφάνιση. 

Στο σημείο του ποταμού που βρίσκεται ανάμεσα στον Ίασμο και τον Πολύανθο, σώζεται τμήμα οθωμανικού πέτρινου τοξωτού γεφυριού, το οποίο είναι γνωστό και ως γέφυρα Πολυάνθου, και χρονολογείται στον 15ο αιώνα.

Θρακικός Ηλεκτρονικός Θησαυρός

Ροδόπη, ένας αειφόρος τουριστικός προορισμός (βίντεο)

 

Δες επίσης

Δες κοντά σου

χιλιόμετρα
x
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία χρήσης. Θεωρούμε ότι αποδέχεστε την αποθήκευση όλων των cookies πατώντας το κουμπί "Αποδοχή"
Αποδοχή