Πόλη  
 

Νικήσιανη 

Κωμόπολη στα όρια των περιφερειακών ενοτήτων Καβάλας και Σερρών. Το όνομά της προέρχεται από την αρχαία Νίκη. Οι κάτοικοι ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Η περιοχή είναι γνωστή για το εκλεκτό μάρμαρό της (Αίαξ).

Η κεντρική εκκλησία είναι τα Εισόδια της Θεοτόκου, ενώ ξεχωριστό είναι και το ξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου, στο οποίο διοργανώνονται κάθε χρόνο εκδηλώσεις για την αναχώρηση των κτηνοτρόφων από τα χειμαδιά. Επίσης υπάρχουν τρία μοναστήρια, του Αγίου Δημητρίου, του Αγίου Ιωάννου και το Άξιον Εστί, καθώς και η ιστορική Μονή Παναγίας Εικοσιφοίνισσας.

Κάθε χρόνο τα Θεοφάνια ή κατά την εορτή του Αγίου Ιωάννη, στη Νικήσιανη αναβιώνει το έθιμο των Αράπηδων, με τις ρίζες του να χάνονται στα βάθη των αιώνων, αφού στις κορυφές του Παγγαίου όρους θεωρείται ότι ήταν η κατοικία και το μαντείο του θεού Διονύσου.

Ντοκιμαντέρ: Καρναβάλια του δωδεκαημέρου - Ανατολική Μακεδονία

 

Δες επίσης

Δες κοντά σου

χιλιόμετρα
x
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία χρήσης. Θεωρούμε ότι αποδέχεστε την αποθήκευση όλων των cookies πατώντας το κουμπί "Αποδοχή"
Αποδοχή