Καραγάτσι  
Πόλη  
 

Ορεστιάδα 

Η δεύτερη σε πληθυσμό πόλη της περιφερειακής ενότητας Έβρου, μετά την Αλεξανδρούπολη. Βρίσκεται σε μια εύφορη περιοχή, με πολλές καλλιεργήσιμες εκτάσεις και άφθονα νερά από τους ποταμούς Έβρο, Άρδα και Ερυθροπόταμο.

Η πόλη ιδρύθηκε από Έλληνες, που, μετά την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάνης το 1923, εγκατέλειψαν την Αδριανούπολη και το Καραγάτς. Η Ορεστιάδα χτίστηκε από την αρχή και σε αυτό οφείλεται η εξαιρετική της ρυμοτομία. Η ονομασία της, σύμφωνα με τον μύθο, προέρχεται από τον μητροκτόνο Ορέστη, ο οποίος κατέφυγε στην περιοχή, για να γλιτώσει από τις Ερινύες.

Αξιοθέατα της πόλης είναι το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο και η Μητρόπολη, αφιερωμένη στους Αγίους Θεοδώρους, τους οποίους η πόλη τιμά ως πολιούχους με σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων, τα Θεοδώρεια. Η κεντρική πλατεία της πόλης έχει το όνομα του γενικού διοικητή της Θράκης Σπύρου Δάσιου και κοσμείται με την προτομή του Γεωργίου Σταθάτου, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και με τον ανδριάντα του Οικουμενικού Πατριάρχη Κυρίλλου ΣΤ’ που απαγχονίστηκε στην Αδριανούπολη το 1821. Κάθε καλοκαίρι διοργανώνεται στην πόλη το μουσικό φεστιβάλ του Άρδα.

Μεταξύ άλλων, στην Ορεστιάδα γεννήθηκαν ή/και έζησαν ο σεναριογράφος Θανάσης Παπαθανασίου και ο ηθοποιός Κώστας Μακέδος.

Η πόλη κέρδισε χρυσό Best City Award το 2016 και και το 2022, στην κατηγορία Εκπαιδευτικές Δομές για την εφαρμογή αρχών βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής.

Δήμος Ορεστιάδας

Ντοκιμαντέρ: Νέα Ορεστιάδα (1998)

 

Δες επίσης

Δες κοντά σου

χιλιόμετρα
τοποθεσίες

Συνδεδεμένοι
μύθοι

x
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία χρήσης. Θεωρούμε ότι αποδέχεστε την αποθήκευση όλων των cookies πατώντας το κουμπί "Αποδοχή"
Αποδοχή