Καταρράκτης Τραχωνίου  
Καταρράκτης  
 

Καταρράκτης Λειβαδίτη 

Ο εντυπωσιακός καταρράκτης του Λειβαδίτη στα όρια των Περιφερειακών Ενοτήτων Δράμας και Ξάνθης και σε υψόμετρο 890 μέτρων είναι ένας από τους πιο εντυπωσιακούς καταρράκτες των Βαλκανίων με τα νερά του να πέφτουν από ύψος 40 μέτρων. Βρίσκεται σε μια δυσπρόσιτη περιοχή μοναδικού φυσικού κάλλους, σε απόσταση περίπου 15 χιλιομέτρων από τον παλαιό οικισμό Τραχωνίου, και βόρεια του ορεινού χωριού Λειβαδίτης. Σχηματίζεται από τα νερά του Μυλοπόταμου, ενός παραποτάμου του Αρκουδορέματος.

Η περιοχή είναι κατάφυτη με οξιές, σημύδες, γαύρους, φράξους, σκλήθρα, φλαμουριές και σφενδάμια. Πλούσια είναι και η ορνιθοπανίδα. Στα νερά του βρίσκουν την τροφή τους πουλιά όπως ο νεροκότσυφας, η σταχτοσουσουράδα, η σπάνια δασόκοτα, αλλά και πολλά άλλα πουλιά. Εδώ ζουν και αρπακτικά, όπως φιδαετοί, σφηκιάρηδες, γερακίνες, ξεφτέρια, και διπλοσάινα.

Σύμφωνα με τους λαϊκούς θρύλους, στον καταρράκτη λούζονταν νεράιδες, ενώ σάτυροι χόρευαν ξέφρενα γιορτάζοντας τον Διόνυσο.

Η πρόσβαση στην περιοχή είναι δυνατή τόσο από την Ξάνθη, όσο και από τη Δράμα. Και οι δύο διαδρομές περιλαμβάνουν περπάτημα στο δάσος. Η καλύτερη εποχή για να επισκεφθεί κανείς τον καταρράκτη του Λειβαδίτη είναι τις πιο κρύες μέρες του χειμώνα, όταν ο καταρράκτης παγώνει δημιουργώντας ένα μοναδικό θέαμα.

Θρακικός Ηλεκτρονικός Θησαυρός

naturagraeca

Δήμος Ξάνθης

Ντοκιμαντέρ: Νέστος - Ροδόπη (1999)

ThrakiToday.com (βίντεο)

 

Δες επίσης

Δες κοντά σου

χιλιόμετρα
τοποθεσίες

Συνδεδεμένοι
μύθοι

x
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία χρήσης. Θεωρούμε ότι αποδέχεστε την αποθήκευση όλων των cookies πατώντας το κουμπί "Αποδοχή"
Αποδοχή