Ποτό  
 

Τσίπουρο 

Το τσίπουρο είναι οινοπνευματώδες ποτό, το απόσταγμα από στέμφυλα (επίσης γνωστά ως στράφυλα ή τσίπουρα), δηλαδή τα υπολείμματα των σταφυλιών μετά το πάτημα για την εξαγωγή του μούστου και την παραγωγή κρασιού.

Παράδοση στην παραγωγή τσίπουρου έχουν και άλλες περιοχές της Ελλάδας, όπως η Μακεδονία, η Θεσσαλία, η Ήπειρος, η Κρήτη και άλλα νησιά του Αιγαίου. Να σημειώσουμε ότι η ονομασία τσίπουρο αποτελεί γεωγραφική ένδειξη για το απόσταγμα στην ηπειρωτική Ελλάδα, ενώ στην Κρήτη και στα νησιά του Αιγαίου, η αντίστοιχη ένδειξη είναι τσικουδιά.

Στη Θράκη, φημισμένο είναι το τσίπουρο Ιάσμου, που παράγεται από σταφύλια από τους αμπελώνες της περιοχής, με ξεχωριστά αρώματα ιδανικά για την παραγωγή αποστάγματος. Το ιδιαίτερο άρωμά του, ωστόσο το οφείλει στη χρήση γλυκάνισου κατά τη δεύτερη απόσταξη.

Τα τελευταία χρόνια, η γιορτή τσίπουρου που διοργανώνει ο δήμος Ιάσμου αποτελεί ευκαιρία για τον επισκέπτη να γνωρίσει από κοντά τη διαδικασία παραγωγής τσίπουρου, και να απολαύσει τα τοπικά εδέσματα και προϊόντα. Αντίστοιχη γιορτή λαμβάνει χώρα κάθε φθινόπωρο και στην παραλία της Νέας Περάμου.

 

Δες επίσης

Δες κοντά σου

χιλιόμετρα
x
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία χρήσης. Θεωρούμε ότι αποδέχεστε την αποθήκευση όλων των cookies πατώντας το κουμπί "Αποδοχή"
Αποδοχή