Αρμένικη Εκκλησία  
Χριστιανική εκκλησία  
 

Άγιος Γρηγόριος ο Φωτιστής (Κομοτηνή) 

Αρμένικη εκκλησία, αφιερωμένη στον άγιο Γρηγόριο. Εγκαινιάστηκε το 1834 στην Κομοτηνή και βρίσκεται στην περιοχή Αρμενιό (δυτικά του σημερινού δημαρχείου), λόγω του ότι εκεί κατοικούσε η αρμένικη παροικία της πόλης.

Ο ναός οικοδομήθηκε με δωρεές πιστών, κυρίως Αρμένιων εμπόρων από την Αδριανούπολη και την Οδησσό σε έκταση της κοινότητάς τους. Μάλιστα, σώζεται ως σήμερα η κτητορική επιγραφή, στην οποία αναγράφεται το έτος ανέγερσής του και το ποσό που διατέθηκε για τον σκοπό αυτό.

Ο αυλόγυρος αρχικά ήταν περιφραγμένος με ψηλό τοίχο. Αργότερα με διάφορες επεμβάσεις και συντηρήσεις προστέθηκε το κωδωνοστάσιο. Ο ναός, μετά από ριζική ανακαίνιση, έλαβε τη σημερινή του μορφή. Παρ' όλα αυτά, η αρμένικη εκκλησία θεωρείται ένα από τα παλαιότερα κτίσματα της πόλης.

Αν και φέρει το όνομα του Αγίου Γρηγορίου, εορτάζει τη δεύτερη Κυριακή του Δεκεμβρίου προς τιμήν του Αγίου Ιακώβου, αφού αυτόν θεωρούν οι Αρμένιοι σωτήρα της πόλης που την προστάτευσε από μια επιδημία πανούκλας.

Μητρόπολη Ορθόδοξων Αρμενίων Ελλάδος

 

Δες επίσης

Δες κοντά σου

χιλιόμετρα
x
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία χρήσης. Θεωρούμε ότι αποδέχεστε την αποθήκευση όλων των cookies πατώντας το κουμπί "Αποδοχή"
Αποδοχή