Χριστιανική εκκλησία  
 

Αγία Σοφία (Δράμα) 

Διατηρητέος βυζαντινός ναός του 10ου αι. και ίσως ο σημαντικότερος της Δράμας. Πιθανόν αρχικά να ήταν αφιερωμένος στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Ανεγέρθηκε επάνω στα ερείπια μιας τρίκλιτης παλαιοχριστιανικής βασιλικής και αποτελεί τον παλαιότερο σωζόμενο ναό στην πόλη. Κατά τη διάρκεια της οθωμανικής κυριαρχίας, μετατράπηκε σε τζαμί. Στη νότια πλευρά οικοδομήθηκε μιναρές, ο οποίος σήμερα χρησιμεύει ως κωδωνοστάσιο, ενώ η βόρεια πλευρά χρησιμοποιήθηκε ως μουσουλμανικό νεκροταφείο.

Το 1913, επαναλειτούργησε ως χριστιανικός ναός. Το 1922, ονομάστηκε αυθαίρετα από τους πρόσφυγες ναός της του Θεού Σοφίας και αργότερα απλώς Αγία Σοφία. Παρουσιάζει πολλές ομοιότητες με την Αγία Σοφία της Θεσσαλονίκης και την Κοίμηση στη Νίκαια της Βιθυνίας της Μικράς Ασίας. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η λαϊκότροπη εικόνα της Δευτέρας Παρουσίας που φέρει τη χρονολογία 1917.

Ιερά Μητρόπολη Δράμας

Επισκεφθείτε τη Δράμα

Υπουργείο πολιτισμού

Διαρκής κατάλογος των κηρυγμένων αρχαιολογικών χώρων και μνημείων

Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού

Ντοκιμαντέρ: Ταξιδεύοντας στην Ελλάδα

 

Δες επίσης

Δες κοντά σου

χιλιόμετρα
x
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία χρήσης. Θεωρούμε ότι αποδέχεστε την αποθήκευση όλων των cookies πατώντας το κουμπί "Αποδοχή"
Αποδοχή