Παλιά Ξάνθη  
Ιστορικό κέντρο οικισμού   Παραδοσιακή αρχιτεκτονική  
 

Παλιά πόλη Ξάνθης 

Βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της Ξάνθης και αποτελεί τον ιστορικό της πυρήνα. Χτίστηκε μετά το 1829, όταν οι σεισμοί κατέστρεψαν τον προηγούμενο οικισμό. Η πόλη οικοδομήθηκε πάνω στα ερείπια.

Με την παλιά πόλη της Ξάνθης συνδέεται και ένας μύθος, ο οποίος υπήρξε ιδιαίτερα διαδεδομένος μεταξύ των κατοίκων της πόλης στα τέλη του 19ου αιώνα και αφορά στην κατάκτηση της πόλης από τους Οθωμανούς. Σύμφωνα με τον μύθο αυτό οι Οθωμανοί, όταν επιχειρούσαν να καταλάβουν την πόλη κατάφεραν να υπερκεράσουν την αντίσταση των κατοίκων επινοώντας ένα τέχνασμα. Προσποιήθηκαν  ότι εγκαταλείπουν την προσπάθεια και έφυγαν από την περιοχή. Επέστρεψαν όμως κρυφά κατά τη διάρκεια της νύχτας και βρήκαν την πόλη αφύλαχτη. Με τον δόλιο αυτό τρόπο κατάφεραν να πραγματοποιήσουν την κατάκτηση της πόλης και να υποδουλώσουν τους κατοίκους της.

Η Παλιά Πόλη της Ξάνθης είναι μοναδική και αποτελεί σημαντικό πολιτιστικό κεφάλαιο για την ευρύτερη περιοχή της Θράκης.
 
Ανάμεσα σε άλλα, εδώ βρίσκονται το Λαογραφικό Μουσείο της πόλης, το πρωτότυπο μουσείο Σπίτι της Σκιάς και η οικία Μάνου Χατζιδάκι.
 
Διαρκής κατάλογος των κηρυγμένων αρχαιολογικών χώρων και μνημείων
 
Δήμος Ξάνθης (βίντεο)
 

Δες επίσης

Δες κοντά σου

χιλιόμετρα
x
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία χρήσης. Θεωρούμε ότι αποδέχεστε την αποθήκευση όλων των cookies πατώντας το κουμπί "Αποδοχή"
Αποδοχή