Οικισμός  
 

Πλωτινόπολη 

Η πόλη της Πλωτίνης

Νοτιοανατολικά του Διδυμοτείχου κοντά στους ποταμούς Έβρο και Ερυθροπόταμο βρίσκεται ο βραχώδης λόφος Αγία Πέτρα, που ταυτίζεται με τη ρωμαϊκή Πλωτινόπολη. Οι γραπτές πηγές αναφέρουν ότι ο αυτοκράτορας Τραϊανός (98-117 μ.Χ.) ίδρυσε πόλη προς τιμήν της γυναίκας του Πλωτίνης. Η πόλη αναπτύχθηκε και στους επόμενους χριστιανικούς αιώνες και ήταν έδρα επισκόπου. Τα τείχη της πόλης ανοικοδομήθηκαν επί Ιουστινιανού (527-565 μ.Χ.). Σε ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν από  το 1977 ήρθαν στο φως διάφορα ευρήματα που επιβεβαιώνουν την ύπαρξη μιας σημαντικής πόλης των ρωμαϊκών χρόνων:

  • Κτίρια του 2ου αι. μ.Χ., ψηφιδωτά δάπεδα, τμήμα ρωμαϊκού λουτρού, ένα κτιστό πηγάδι και άλλα κινητά ευρήματα, νομίσματα και κεραμική, χρονολογούν την κατοίκηση της Πλωτινόπολης από τον 2ο αι. έως τον 6ο αι. μ.Χ.
  • Από την Πλωτινόπολη προέρχεται και η χρυσή προτομή 24 καρατίων και ύψους 25 εκ. του Ρωμαίου αυτοκράτορα Σεπτίμιου Σεβήρου (193-211 μ.Χ.) που εκτίθεται  στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κομοτηνής.
  • Ιδιαίτερα ενδιαφέρον εύρημα είναι το μαρμάρινο ανάγλυφο αλόγου και αναβάτη, στον τύπο του Ήρωα της Θράκης ή Θράκα Ιππέα, που θα μπορούσε να ταυτιστεί με τον μυθικό Θράκα βασιλιά Ρήσο που σκοτώθηκε στην Τροία και μετά θάνατον λατρεύτηκε σαν θεός.

Επιπλέον, η παρουσία εγχώριας κεραμικής κλασικών χρόνων φανερώνει ότι η περιοχή είχε κατοικηθεί και πριν από τους Ρωμαίους, αλλά η φάση αυτή παραμένει άγνωστη. Τέλος ευρήματα της 5ης χιλιετίας π.Χ. μαρτυρούν ανθρώπινη  παρουσία στη νεότερη νεολιθική περίοδο. 

Υπουργείο Πολιτισμού

Αρχαιολογία και Τέχνες

Θρακικός Ηλεκτρονικός Θησαυρός

 

Δες επίσης

Δες κοντά σου

χιλιόμετρα
x
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία χρήσης. Θεωρούμε ότι αποδέχεστε την αποθήκευση όλων των cookies πατώντας το κουμπί "Αποδοχή"
Αποδοχή