Κτίριο Χατζηρβασάνη  
Κατοικία   Λαογραφικό  
 

Λαογραφικό Μουσείο Διδυμοτείχου 

Κειμήλια στο Διδυμότειχο

Το κτίριο Χατζηρβασάνη, κτισμένο στις αρχές του 20ού, αποτελεί αξιόλογο δείγμα αρχιτεκτονικής εκλεκτικιστικού ρυθμού. Αρχικά κτίστηκε ως κατοικία με κατάστημα στο ισόγειο. Στη συνέχεια το κατάστημα μετατράπηκε σε υποκατάστημα της Αγροτικής Τράπεζας και ο όροφος ως κατοικία του διευθυντή της.

Μετά την απόκτησή του από το Υπουργείο Πολιτισμού, το 1975, παραχωρήθηκε στον Μορφωτικό Σύλλογο Διδυμοτείχου. Έτσι μπήκαν οι βάσεις για τη στέγαση σε αυτό των Συλλογών της Λαογραφικής Συλλογής που προϋπήρχαν από το 1966. Με τη σύμπραξη του Δήμου που ανέλαβε τις εργασίες στο κτίριο ολοκληρώθηκε το Λαογραφικό Μουσείο και άνοιξε τις πόρτες του στο κοινό.

Στις συλλογές του ανήκουν 2.500 εκθέματα που περιλαμβάνουν εκκλησιαστικά, αγροτικά και άλλα είδη. Μερικά από αυτά είναι παραδοσιακές ενδυμασίες, οικιακά υφαντά, εικόνες, εκκλησιαστικά είδη και σκεύη, εργαλεία αγροτικά και άλλων επαγγελμάτων. Τα παραδοσιακά κοσμήματα της συλλογής του Μουσείου είναι αξιόλογα έργα αργυροτεχνίας. Σπουδαίας σημασίας είναι το αρχειακό υλικό καθώς περιλαμβάνει έγγραφα από το Ζάππειο Εκπαιδευτήριο Αδριανούπολης.

Δήμος Διδυμοτείχου

Αρχαιολογία και Τέχνες

 

 

 

 

Δες επίσης

Δες κοντά σου

χιλιόμετρα
x
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία χρήσης. Θεωρούμε ότι αποδέχεστε την αποθήκευση όλων των cookies πατώντας το κουμπί "Αποδοχή"
Αποδοχή