Δάσος Δαδιάς  
Δάσος   Περιοχή οικολογικού ενδιαφέροντος  
 

Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς - Λευκίμμης - Σουφλίου 

Το Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου, με συνολικό εμβαδόν 506,290 μέτρων, βρίσκεται στο μέσον της περιφερειακής ενότητας Έβρου και αποτελεί τμήμα της νοτιοανατολικής απόληξης της οροσειράς της Ροδόπης

Η ευρύτερη περιοχή της Δαδιάς βρίσκεται στα δυτικά του κεντρικού οδικού και σιδηροδρομικού άξονα από την Αλεξανδρούπολη προς το Ορμένιο και τη Βουλγαρία, καθώς και προς τους Κήπους και την Τουρκία.

Πρόκειται για πεδινή και ημιορεινή περιοχή, με υψόμετρο που κυμαίνεται μεταξύ 10 και 604 μέτρων. Οι ψηλότερες κορυφές, Σάπκα και Σίλο βρίσκονται στα δυτικά και διαμορφώνουν ένα πιο ορεινό τοπίο, το οποίο εναλλάσσεται με μικρές κοιλάδες και πολυάριθμα ρέματα.

Στη Δαδιά υπάρχει το μεγαλύτερο ημιορεινό πευκοδάσος ολόκληρης της Θράκης, πολλά μέρη του οποίου υπερβαίνουν σε ηλικία τα 100 έτη. Το δάσος, σε συνδυασμό με τα ρέματα, τις καλλιέργειες και τα βοσκοτόπια της ευρύτερης περιοχής, καθιστούν τη Δαδιά ιδανικό περιβάλλον για πολλά είδη πανίδας. Ειδικότερα, σε αυτήν την περιοχή έχουν παρατηρηθεί τα περισσότερα αρπακτικά και ερπετά από όλες τις περιοχές της Ευρώπης. Εδώ απαντούν σπάνια είδη γύπα: ο μαυρόγυπας, ο ασπροπάρης, και το όρνιο.

Από το 1994, στο δάσος λειτουργεί Οικοτουριστικό Κέντρο με υπηρεσίες διαμονής, φαγητού, Κέντρου Ενημέρωσης για τον βιότοπο καθώς και δυνατότητα μεταφοράς και ξενάγησης σε παρατηρητήριο παρακολούθησης αρπακτικών πουλιών.

Στα αυστηρά προστατευόμενα τμήματα του δάσους απαγορεύεται το κυνήγι αλλά και η απλή επίσκεψη προκειμένου να διασφαλίζεται η ησυχία του τοπίου. Μέσα στο δάσος βρίσκονται η Μονή Δαδιάς και η Μονή Κορνοφωλιάς.

Το δάσος Δαδιάς είναι έχει χαρακτηριστεί περιοχή Natura 2000.

Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου

Δασικές εκμεταλλεύσεις του δασικού συμπλέγματος

Θρακικός Ηλεκτρονικός Θησαυρός

Ντοκιμαντέρ: Φαράγγια και δάση

Ντοκιμαντέρ: Επί των Ορέων. Έβρος - Σαμοθράκη

Ντοκιμαντέρ: Ταξιδεύοντας στην Ελλάδα (1999)

Ντοκιμαντέρ: Μαυρόγυπας, το τελευταίο του καταφύγιο (1990)

Ντοκιμαντέρ: Φωτόσφαιρα

 

Δες επίσης

Δες κοντά σου

χιλιόμετρα
x
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία χρήσης. Θεωρούμε ότι αποδέχεστε την αποθήκευση όλων των cookies πατώντας το κουμπί "Αποδοχή"
Αποδοχή