Καπναποθήκη Οθωμανικού Μονοπωλίου Καπνού Régie  
Άλλο   Βιομηχανικό κτίριο  
 

Καπναποθήκη Π ή Ρεζή 

Η Καπναποθήκη ¨Π", μία από τις πολλές καπναποθήκες της Ξάνθης, οφείλει το όνομά της στο σχήμα της κάτοψής της. Χτίστηκε πιθανότατα το 1890 για να στεγάζει τα γραφεία και τις αποθήκες του οθωμανικού μονοπωλίου καπνού Régie Co Intéressée des Tabacs de l' Empire Ottoman με έδρα την Κωνσταντινούπολη. Από την επωνυμία της επιχείρησης προέρχεται το δεύτερο όνομα με το οποίο είναι γνωστή σήμερα.

Η λειτουργία της καπναποθήκης σταμάτησε το 1912 στον Α΄ Βαλκανικό πόλεμο, όταν η Ξάνθη καταλήφθηκε από τον βουλγαρικό στρατό. Μετά την απελευθέρωση της πόλης στέγασε διάφορες υπηρεσίες και ιδρύματα. Σήμερα στεγάζει πολιτιστικά ιδρύματα του Δήμου Ξάνθης και το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης.

Το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης ιδρύθηκε το 1998 και έχει πλούσιο έργο στον πολιτισμό και την εκπαίδευση. Στις εγκαταστάσεις του πραγματοποιούνται εικαστικές εκθέσεις, διαλέξεις σε διάφορα θέματα, συναυλίες, εργαστήρια για παιδιά και ενήλικες σε διάφορες τέχνες. Παράλληλα διοργανώνει κοινωνικά φροντιστήρια, λειτουργεί ως Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ) σε πολλούς τομείς. Επίσης στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος λειτουργεί εργαστήριο συντήρησης έργων τέχνης.

EMT Greece 

Δήμος Ξάνθης 

Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης 

Ο ιστότοπος του ιδρύματος

JTI Target (βίντεο)

 

Δες επίσης

Δες κοντά σου

χιλιόμετρα
x
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία χρήσης. Θεωρούμε ότι αποδέχεστε την αποθήκευση όλων των cookies πατώντας το κουμπί "Αποδοχή"
Αποδοχή