Αρχαία Ισμάρα  
Οχυρωματικό κτίσμα  
 

Αρχαία Ίσμαρος 

Η αρχαία Ισμάρα στη Ροδόπη

Τα τείχη στον Άγιο Γεώργιο με τις μονολιθικές γρανιτένιες παραστάδες στην πύλη της ακρόπολης μαρτυρούν την ύπαρξη μιας σημαντικής πόλης κατά την αρχαιότητα. Δεν υπάρχουν όμως στοιχεία για την ταύτιση της πόλης αυτής με την αρχαία Ίσμαρο ή τη Μαρώνεια, η οποία είχε μεγάλη έκταση. Επίσης δεν είναι βέβαιο αν η Μαρώνεια και η Ίσμαρος ήταν δύο διαφορετικές πόλεις ή αν η Ίσμαρος μετονομάστηκε αργότερα σε Μαρώνεια. 

Αρχαίοι συγγραφείς αλλά και νεότεροι μελετητές τοποθετούν τόσο την αρχαία Ισμάρα όσο και τη Μαρώνεια σε διαφορετικά μέρη. Στα έργα του Στράβωνα και του μεταγενέστερου Πλίνιου είναι σίγουρο ότι πρόκειται για διαφορετικές πόλεις αλλά οι δύο συγγραφείς την τοποθετούν σε διαφορετικές θέσεις. Ωστόσο, τα  αρχαιολογικά ευρήματα όπως η εγχάρακτη και εμπίεστη κεραμική του 9ου και 8ου αι. π.X. και οι μονολιθικές γρανιτένιες παραστάδες στην πύλη της ακρόπολης συνηγορούν στην ταύτιση της αρχαίας Ισμάρας στην ακρόπολη του Αγίου Γεωργίου. 

Στην περιοχή διακρίνονται ακόμα τα ερείπια κτιρίου των ρωμαϊκών χρόνων, ληνός λαξευμένος σε γρανίτη και τείχη στην ακρόπολη του Αγίου Αθανασίου.

Εάν είσαι λάτρης της περιπέτειας και της πεζοπορίας ή διαθέτεις καλό όχημα για διαδρομές εκτός δρόμου, τότε αξίζει να επισκεφθείς την τοποθεσία αυτή. 

Υπουργείο Πολιτισμού

Θρακικός Ηλεκτρονικός Θησαυρός

Θρακικός Ηλεκτρονικός Θησαυρός

EMT Greece

The Pilot X Project (βίντεο)

 

Δες επίσης

Δες κοντά σου

χιλιόμετρα
τοποθεσίες

Συνδεδεμένοι
μύθοι

x
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία χρήσης. Θεωρούμε ότι αποδέχεστε την αποθήκευση όλων των cookies πατώντας το κουμπί "Αποδοχή"
Αποδοχή