Μνημείο  
 

Αρχαίο θέατρο Φιλίππων 

Το εμβληματικό θέατρο στους Φιλίππους

Το αρχαίο θέατρο των Φιλίππων χτίστηκε από τον Φίλιππο Β’ το 356 π.Χ., αμέσως μετά την κατάληψη της πόλης από τον Μακεδόνα βασιλιά. Μετά την κατάκτηση της πόλης από τους Ρωμαίους, κατά τον 1ο και 2ο αι. μ.Χ., το θέατρο δέχθηκε πολλές αλλαγές για να φιλοξενεί μεγαλύτερο αριθμό θεατών και να προσαρμοστεί στα ιδιαίτερα ρωμαϊκά θεάματα. Οι πιο σημαντικές επεμβάσεις πραγματοποιήθηκαν τον 2ο αιώνα μ.Χ. Τότε προστέθηκαν βοηθητικοί χώροι καθώς και η σκηνή, που διαμορφώνεται με δύο ορόφους προς την ορχήστρα και τρεις ορόφους στην εξωτερική πλευρά του θεάτρου. Στο σημείο αυτό, διακοσμήθηκε με μαρμάρινες ανάγλυφες πλάκες που απεικονίζουν μαινάδες, προσωπεία Σατύρων και άλλα σύμβολα του Διονύσου.

Τον 3ο αιώνα μ.Χ., το θέατρο διασκευάστηκε σε τυπική ρωμαϊκή αρένα με όλες τις απαραίτητες μετατροπές για τις ανάγκες των νέων θεαμάτων και για την ασφάλεια των θεατών. Τότε λαξεύτηκαν οι σχετικές με τις μονομαχίες μορφές, του Άρη, της Νίκης και της Νέμεσης. Στους επόμενους αιώνες, με την επικράτηση του Χριστιανισμού, το θέατρο σταμάτησε τη λειτουργία του, τουλάχιστον ως χώρος για θεάματα. Ο μεγάλος σεισμός του 7ου αιώνα μ.Χ. και η πυρκαγιά που κατάστρεψε τη σκηνή παρέδωσε όποιο υλικό ήταν αξιοποιήσιμο σε δεύτερη οικοδομική χρήση.

Τα μέρη του θεάτρου που παρέμειναν σε καλή κατάσταση στέγασαν άλλες εμπορικές δραστηριότητες. Ύστερα από σωστικές ανασκαφές και αναστηλωτικές εργασίες των τελευταίων ετών, το αρχαίο θέατρο φιλοξενεί παραστάσεις του Φεστιβάλ Φιλίππων κάθε καλοκαίρι.

Υπουργείο Πολιτισμού

ΔΙΑΖΩΜΑ

EMT Greece

Ντοκιμαντέρ: Αρχαίοι Φίλιπποι (1988)

 

Δες επίσης

Δες κοντά σου

χιλιόμετρα
τοποθεσίες

Συνδεδεμένοι
μύθοι

x
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία χρήσης. Θεωρούμε ότι αποδέχεστε την αποθήκευση όλων των cookies πατώντας το κουμπί "Αποδοχή"
Αποδοχή