Οχυρωματικό κτίσμα  
 

Αναστασιούπολις-Περιθεώριον 

Η βυζαντινή Αναστασιούπολη

Τα ερείπια της οχυρωμένης πόλης της παλαιοχριστιανικής και βυζαντινής περιόδου δεσπόζουν κοντά στο χωριό Αμαξάδες. Τον 6ο αιώνα, ονομαζόταν Αναστασιούπολις από τον αυτοκράτορα Αναστάσιο τον Α’ που ανέλαβε την οχύρωση της πόλης. Κατά τον 9ο αιώνα μετονομάστηκε σε Περιθεώριον. Στην Τουρκοκρατία το κάστρο ήταν γνωστό και ως Μπουρού Καλέ.

Κατά τη ρωμαϊκή περίοδο το σημείο ήταν σταθμός στην Εγνατία οδό κι ονομαζόταν Stabulo Diomedis. Η ονομασία αυτή φυσικά παραπέμπει στον Διομήδη και τα σαρκοβόρα άλογά του σύμφωνα με τον όγδοο άθλο του Ηρακλή.

Σήμερα ο οχυρωματικός περίβολος δεν σώζεται σε καλή κατάσταση αλλά οι πύργοι του, άλλοι κυκλικοί και άλλοι τετράπλευροι, διατηρούνται σε μεγάλο ύψος. Στα τείχη διακρίνονται διαδοχικές φάσεις δόμησης αλλά κι επισκευές, όπως φαίνεται από τις διαφορετικές τεχνικές.

 Το σημείο όπου βρισκόταν η πόλη ήταν στρατηγικής σημασίας αφού βρίσκεται στο κέντρο της εύφορης πεδιάδας, στην Εγνατία οδό και σε κοντινή απόσταση από το λιμάνι. Σημαντική χρονιά για την πόλη και το κάστρο της ήταν το 1203 όταν ο ηγεμόνας των Βουλγάρων Ιωάννης Ασέν ή Σκυλογιάννης την κατέστρεψε. Επισκευάστηκε από τον Ανδρόνικο Γ’ Παλαιολόγο το 1341. Πλίνθινα μονογράμματα των Παλαιολόγων αυτοκρατόρων διακρίνονται στα τείχη. Αν και άντεξε σε πολλές επιθέσεις, τελικά καταλήφθηκε από τους Οθωμανούς. 

Υπουργείο Πολιτισμού 

Θρακικός Ηλεκτρονικός Θησαυρός 

EMT Greece 

Εγνατία Οδός Α.Ε.

Διαρκής κατάλογος των κηρυγμένων αρχαιολογικών χώρων και μνημείων

Ροδόπη, ένας αειφόρος τουριστικός προορισμός (βίντεο)

Ελληνικό Κέντρο Παρατήρησης (βίντεο)

 

Δες επίσης

Δες κοντά σου

χιλιόμετρα
τοποθεσίες

Συνδεδεμένοι
μύθοι

x
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία χρήσης. Θεωρούμε ότι αποδέχεστε την αποθήκευση όλων των cookies πατώντας το κουμπί "Αποδοχή"
Αποδοχή