Μεσημβρία  
Οικισμός  
 

Ζώνη 

Η αρχαία Ζώνη στην περαία της Σαμοθράκης

Δυτικά της Αλεξανδρούπολης, βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος της Ζώνης. Αρχικά είχε ταυτιστεί με μια άλλη σημαντική πόλη της Θράκης, τη Μεσημβρία. Για αυτόν τον λόγο μπορεί να συναντήσετε την ονομασία Μεσημβρία–Ζώνη. Στην περιοχή ανακαλύφθηκε μία από τις πόλεις που έκτισαν Έλληνες άποικοι από τη Σαμοθράκη στα νοτιοανατολικά παράλια της Θράκης τέλη του 7ου αι. π.Χ. Η πόλη αναπτύχθηκε οικονομικά λόγω του κομβικού της σημείου διεξάγοντας εμπόριο με το θρακικό βασίλειο των Οδρυσών.

Εκτεταμένες ανασκαφές έχουν αναδείξει μια σημαντική πόλη με οχυρωματικό περίβολο. Εντός των τειχών που είναι ενισχυμένα με πύργους, αποκαλύφθηκε η πόλη με φαρδείς δρόμους, αποχετευτικό σύστημα, οικίες στις οποίες διασώθηκαν τα αποθηκευτικά πιθάρια, οι εστίες, τα πηγάδια, κ.ά. Σε μερικά από αυτά αποκαλύφθηκαν εγκαταστάσεις επαγγελματικής–εργαστηριακής δραστηριότητας, όπως κλίβανοι, κατάλοιπα επεξεργασίας μετάλλων και μήτρες ειδωλίων. Στα ιερά που ήρθαν στο φως λατρεύονταν ο Διόνυσος, η Δήμητρα και ο Απόλλωνας που ήταν και ο πολιούχος θεός.

Η οικονομική και καλλιτεχνική ανάπτυξη της πόλης αποδεικνύεται από την ανακάλυψη αττικών και ιωνικών αγγείων, αμφορέων, έργων μεταλλοτεχνίας και αγαλμάτων κούρων. Η  ανακάλυψη θρακικών αγγείων μαρτυρά την συνύπαρξη με τους Θράκες. Χιλιάδες νομισμάτων που χρονολογούνται από τον 5ο μέχρι τον 6ο αι. μ.Χ. από διάφορες πόλεις με επικρατέστερο αυτό της Ζώνης. Τα νομίσματα άλλωστε ήταν τα ευρήματα που βοήθησαν στην ταύτιση από τους αρχαιολόγους της πόλης αυτής με την αρχαία Ζώνη.

Καμπή στην ανάπτυξη της πόλης σημειώθηκε στα τέλη του 4ου αι. π.Χ. με την επικράτηση των Μακεδόνων οι οποίοι κατέλυσαν το βασίλειο των Οδρυσών ενώ παράλληλα ανέκοψαν την ανάπτυξη των Αθηναίων στην περιοχή. Οι εξελίξεις αυτές γνωστές από τις ιστορικές πηγές αντικατοπτρίζονται και στα αρχαιολογικά ευρήματα στη Ζώνη. Από τον 3ο αι. π.Χ. έως τον 5ο μ.Χ. η πόλη ήταν σε οικονομική παρακμή. 

Λειτουργούν υποδομές για ΑΜΕΑ και διαδρομές για αμαξίδια.

Θρακικός Ηλεκτρονικός Θησαυρός 

Υπουργείο Πολιτισμού

Ντοκιμαντέρ: Ο ελληνικός αποικισμός στην αρχαία Θράκη (1988)

JTI Target (βίντεο)

 

Δες επίσης

Δες κοντά σου

χιλιόμετρα
x
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία χρήσης. Θεωρούμε ότι αποδέχεστε την αποθήκευση όλων των cookies πατώντας το κουμπί "Αποδοχή"
Αποδοχή