Κάστρο Καλέ  
Οχυρωματικό κτίσμα  
 

Κάστρο Διδυμοτείχου 

Η οχύρωση στον λόφο Καλέ

Στην κορυφή του λόφου Καλέ που δεσπόζει της σύγχρονης πόλης του Διδυμοτείχου, βρίσκεται το κάστρο. Τα τείχη του έχουν συνολικό μήκος 1 χλμ. και το ύψος τους σώζεται στα 12 μ. περίπου. Περιμετρικά ενισχύεται από κυκλικούς και τετράγωνους πύργους που συνολικά ήταν είκοσι τέσσερις. Η στρατηγική, φύσει οχυρή, θέση του κάστρου καθώς και ο τρόπος οικοδόμησης του, σε ορισμένα μέρη, δεν αποκλείουν να προϋπήρχε κάστρο πριν τη βυζαντινή περίοδο. Το βέβαιο είναι ότι από τον 6ο αιώνα μ.Χ. τα τείχη έλαβαν την τελική τους μορφή και στους επόμενους αιώνες ενισχύονταν και συντηρούνταν.

Κατά τους ταραγμένους χρόνους των εσωτερικών διαταραχών και πολέμων των αρχών του 14ου αι., το κάστρο αποτέλεσε τη βάση των διεκδικητών του θρόνου του Βυζαντίου και πεδίο μαχών. Μετά την κατάληψη του Διδυμοτείχου από τους Οθωμανούς, το 1361, το κάστρο άρχισε να παρακμάζει αφού δεν αποτελούσε πια προτεραιότητα για την προστασία της περιοχής. Σοβαρές ζημιές υπέστη από επιδρομές κατά τη μεταβυζαντινή περίοδο αλλά και κατά τη διάρκεια των ρωσοτουρκικών πολέμων, 1828 και 1878.

Το κάστρο συνδέεται με υπόγειο πέρασμα με το σπήλαιο της Βούβας.

Καστρολόγος

JTI Target (βίντεο)

 

Δες επίσης

Δες κοντά σου

χιλιόμετρα
x
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία χρήσης. Θεωρούμε ότι αποδέχεστε την αποθήκευση όλων των cookies πατώντας το κουμπί "Αποδοχή"
Αποδοχή