Άλλο  
 

Μουσείο Καλαθοπλεκτικής των Ρομά 

Πλέκοντας καλάθια και αναμνήσεις

Το μουσείο καλαθοπλεκτικής των Ρομά λειτουργεί από το 1995. Αρχικά λειτούργησε στην Κομοτηνή, αλλά τα τελευταία χρόνια στεγάζεται στον οικισμό Θρυλόριο.

Αποτελεί ένα εθνογραφικό-τεχνολογικό μουσείο, μοναδικό όχι μόνο στον ελληνικό χώρο αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη. Στην ενιαία αίθουσα του μουσείου εκτίθενται κυρίως καλάθια κατασκευασμένα από Ρομά τεχνίτες της Θράκης (Ελλάδα, Βουλγαρία και Τουρκία) αλλά και έργα από τη Βόρεια Μακεδονία, τη Σερβία, την Αλβανία, τον Εύξεινο Πόντο, την Αρμενία, την Πολωνία, τη Μολδαβία, την Αίγυπτο, τη Συρία και τον Λίβανο. Κάποια προέρχονται από μακρινές χώρες όπως η Ινδία ή η Αργεντινή και δεν είναι κατασκευασμένα από Ρομά καλαθοτεχνίτες.

Εκτός από τα καλάθια τη συλλογή συμπληρώνουν πανέρια, σκούπες, ψάθες, καπέλα, διακοσμητικά καθώς και τα εργαλεία που χρησιμοποιούσαν οι τεχνίτες. Παρουσιάζονται τα στάδια πλοκής και μία τυπική αναπαράσταση εργαστηρίου καλαθοποιίας. Ο επισκέπτης μέσα από τις αίθουσες του μουσείου γνωρίζει μία ξεχασμένη τέχνη που μέχρι τη δεκαετία του 1950, πριν την εμφάνιση του πλαστικού, αποτελούσε τη μοναδική ίσως πηγή οικιακών σκευών και επίπλων. Η επίσκεψη στο μουσείο ολοκληρώνεται με αναπαραστάσεις, φωτογραφίες και οπτικοακουστικό υλικό για την καλαθοπλεκτική. 

Το μουσείο μεταξύ άλλων δραστηριοποιείται και στους τομείς της έρευνας, εκπαίδευσης, στήριξης των καλαθοπλεκτών, αναβίωσης της παραδοσιακής τεχνικής αλλά και στην καλλιέργεια οικολογικής συνείδησης αφού τα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι αμιγώς οικολογικά και βιώσιμα. Παράλληλα το μουσείο με τις δράσεις του προστατεύει την πολιτιστική κληρονομιά των Ρομά της Θράκης. Το μουσείο παρέχει μουσειοπαιδαγωγικά προγράμματα για μαθητές. Λειτουργεί πωλητήριο με καλάθια, αναμνηστικά και έντυπες εκδόσεις.

Μουσείο Καλαθοπλεκτικής

Υπουργείο Πολιτισμού 

JTI Target (βίντεο)

 

Δες επίσης

Δες κοντά σου

χιλιόμετρα
x
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία χρήσης. Θεωρούμε ότι αποδέχεστε την αποθήκευση όλων των cookies πατώντας το κουμπί "Αποδοχή"
Αποδοχή