Οχυρωματικό κτίσμα  
 

Φρούριο Πετροπηγής 

Το βυζαντινό φρούριο στην Πετροπηγή

Στην Πετροπηγή διασώζονται τοίχοι βυζαντινής οχυρωματικής κατασκευής με διαστάσεις 29μx29μ. περίπου. Είναι ό,τι απέμεινε από φυλάκιο της Εγνατίας Οδού, που κτίστηκε τον 10ο αι. και ολοκληρώθηκε τον 13ο-14ο αι. (υστεροβυζαντινή περίοδος). Από αυτή την περίοδο είναι και οι πύργοι στη ΝΑ και ΒΔ γωνία του φρουρίου. Συνέχισε να χρησιμοποιείται έως την πρώιμη τουρκοκρατία, τον 15ο και 16ο αι. για τον ίδιο σκοπό.

Στο σημείο όπου βρίσκεται σήμερα η εθνική οδός Καβάλας-Ξάνθης, πρέπει να περνούσε η αρχαία Εγνατία οδός οπότε το φυλάκιο έλεγχε το πέρασμα και λειτουργούσε αποκλειστικά ως σταθμός. Στις ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν από το Νορβηγικό Ινστιτούτο Αθηνών (1993-2002), δεν βρέθηκαν κατάλοιπα κατοίκησης από καμία φάση χρήσης του κτιρίου. Εσωτερικά βρέθηκαν ερείπια άλλων κτισμάτων όπως στάβλοι, ξενώνες, σιδηρουργείο. Στα τέλη του 16ου αι., το οικοδόμημα σταμάτησε να λειτουργεί και μέρος των υλικών του πρέπει να χρησιμοποιήθηκε για άλλες κατασκευές.

Καστρολόγος

Διαρκής κατάλογος των κηρυγμένων αρχαιολογικών χώρων και μνημείων

Εγνατία Οδός Α.Ε.

 

Δες επίσης

Δες κοντά σου

χιλιόμετρα
x
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία χρήσης. Θεωρούμε ότι αποδέχεστε την αποθήκευση όλων των cookies πατώντας το κουμπί "Αποδοχή"
Αποδοχή