Λευκός πελαργός  
Πτηνό  
 

Λευκοπελαργός 

Ο λευκοπελαργός (λατ. ονομασία Ciconia ciconia ciconia) είναι αποδημητικό πτηνό μεγάλων αποστάσεων. Ζει κοντά σε ανθρώπινους οικισμούς, σε περιοχές με υγρότοπους, πλημμυρισμένους ορυζώνες, λιβάδια και εκτατικές καλλιέργειες. Αποφεύγει ψυχρές και υγρές περιοχές με χαμηλή θερμοκρασία, καθώς και εκτάσεις με πυκνή βλάστηση. Ο λευκοπελαργός τρέφεται κυρίως με έντομα, ερπετά, αμφίβια και μικρά θηλαστικά, καθώς επίσης και με αυγά ή νεοσσούς πουλιών.

Η παρουσία του λευκού πελαργού στον ελλαδικό χώρο μαρτυρείται ήδη από την αρχαιότητα. Μάλιστα, η επιστημονική ονομασία του είδους ciconia είναι η ακριβής απόδοση της ελληνικής λέξης πελαργός, και παραπέμπει στο αρχαίο θρακικό φύλο των Κικόνων. Οι Κίκονες κατοικούσαν - μεταξύ άλλων - κατά μήκος της ακτής από τις εκβολές του ποταμού Έβρου μέχρι τη Βιστωνίδα. Στην περιοχή, υπήρχαν πελαργοί, τους οποίους οι κάτοικοι σέβονταν ιδιαίτερα.

Σήμερα, ο λευκοπελαργός είναι είδος που απειλείται όχι μόνο από την υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος, αλλά και από την υψηλή θνησιμότητα που οφείλεται σε ηλεκτροπληξία από τα καλώδια. Πράγματι, παλαιότερα, ο λευκοπελαργός έφτιαχνε τη φωλιά του σε μεγάλα δέντρα, ενώ σήμερα σε στύλους της ΔΕΗ, ή σε στέγες εκκλησιών και σπιτιών.

Θρακικός Ηλεκτρονικός Θησαυρός

Το κόκκινο βιβλίο των απειλούμενων ζώων της Ελλάδας

Ήχοι του είδους

 

Δες επίσης

Δες κοντά σου

χιλιόμετρα
τοποθεσίες

Συνδεδεμένοι
μύθοι

x
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία χρήσης. Θεωρούμε ότι αποδέχεστε την αποθήκευση όλων των cookies πατώντας το κουμπί "Αποδοχή"
Αποδοχή