Θρακικά Τέμπτη, Μικρά Τέμπη  
Κολύμπι   Πεζοπορία / Περίπατος   Φαράγγι  
 

Στενά Νέστου 

Το εντυπωσιακό ανάγλυφο ενός ποταμού

Τα Στενά του Νέστου είναι μία στενή κοιλάδα ή ευρύ φαράγγι που διαμορφώνεται από τη ροή των νερών του ποταμού Νέστου. Εκτείνεται παράλληλα με την κοίτη του ποταμού Νέστου καταλαμβάνοντας περίπου 23.800 στρέμματα, ανάμεσα στους οικισμούς Σταυρούπολη και Τοξότες. 

Το εντυπωσιακό ανάγλυφο της περιοχής, με απόκρημνες βραχώδεις περιοχές και σπήλαια, και οι έντονοι μαιανδρισμοί του ποταμού δημιουργούν ένα φυσικό τοπίο ιδιαίτερης ομορφιάς.

Τα Στενά του Νέστου αποτελούν σημαντικό βιότοπο με μεγάλη ποικιλία χλωρίδας και βλαστικών σχηματισμών από τη μεσογειακή μακία της αγριελιάς, τα αείφυλλα πλατύφυλλα, την παραποτάμια βλάστηση μέχρι τα φυλλοβόλα πλατύφυλλα και την οξιά. Εδώ βρίσκουμε πολλά ενδημικά αλλά και σπάνια φυτά όπως η αγριοπασχαλιά, η χαμπερλέα, η κόκκινη παιώνια και ο ράμνος της Ροδόπης.

Στην πλούσια παρυδάτια βλάστηση, βρίσκει καταφύγιο μεγάλη ποικιλία πανίδας, με αξιόλογα θηλαστικά όπως ο λύκος, το ζαρκάδι, το ελάφι, ο αγριόγατος, η βίδρα, το κουνάβι, ο ασβός, η νυφίτσα, το αγριόγιδο, το αγριογούρουνο, και η αρκούδα. Η ορνιθοπανίδα της περιοχής είναι επίσης πλούσια με αρπακτικά όπως ο χρυσαετός, ο ασπροπάρης, η γερακίνα, ο φιδαετός, ο πετρίτης, ο σφηκιάρης, αλλά και άλλα πουλιά όπως ο μαυροπελαργός, η αγριόκοτα, ο αγριόκουρκος, ο λευκονώτης, η μεσοτσικλητάρα, η βαλκανοτσικλητάρα, η σταχτοτσικλητάρα, η μαυροτσικλητάρα, ο στραβολαίμης, ο δρυοκολάπτης.

Είναι προφανές ότι πρόκειται για περιοχή υψηλής αισθητικής αξίας. Η περιοχή προσφέρεται για έρευνα, εκπαίδευση, οικοτουρισμό. Περιλαμβάνεται στις υγροτοπικές περιοχές NATURA 2000. 

Μέσα από τα Στενά του Νέστου στις παρυφές των βράχων, δίπλα σχεδόν από το ποτάμι περνά η σιδηροδρομική γραμμή συχνά μέσα από σήραγγες, διασχίζοντας ένα μαγευτικό τοπίο. Η γραμμή συνδέει τη Θεσσαλονίκη με τις πόλεις της Θράκης. Εκτός, όμως από το τρένο υπάρχει και χαραγμένο μονοπάτι, το οποίο ξεκινάει από τον οικισμό της Γαλάνης και φτάνει μέχρι τη Σταυρούπολη και τον Λειβαδίτη.

Τυχεροί οι επισκέπτες των Στενών Νέστου, αφού σε αρκετά σημεία του μπορούν να βρουν ευκαιρίες για κανό, καγιάκ, ζιπ λάιν, ράφτινγκ και πεζοπορικές διαδρομές μέσα σε ένα περιβάλλον απαράμιλλης ομορφιάς.

ΦΙΛΟΤΗΣ

Δήμος Τοπείρου (βίντεο)

Δήμος Νέστου (βίντεο)

Προτάσεις για Κανό, Καγιάκ και Ράφτινγκ στη Δράμα

Περιοχή Νέστου-Ροδόπης (topoguide)

Δήμος Νέστου (βίντεο)

 

Δες επίσης

Δες κοντά σου

χιλιόμετρα
τοποθεσίες

Συνδεδεμένοι
μύθοι

x
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία χρήσης. Θεωρούμε ότι αποδέχεστε την αποθήκευση όλων των cookies πατώντας το κουμπί "Αποδοχή"
Αποδοχή