Πεύκη, πεύκο, λιάχα  
Δέντρο  
 

Δασική πεύκη 

Η δασική πεύκη (λατ. ονομασία Pinus sylvestris) είναι κωνοφόρο δέντρο, με φύλλα που μοιάζουν με βελόνες. Συναντάται σχεδόν σε όλα τα  κλίματα εξαιτίας της μεγάλης προσαρμοστικότητας που παρουσιάζει στο κλίμα. Είναι όμως ιδιαίτερα ευαίσθητη σε δασικές πυρκαγιές.

Η δασική πεύκη στη Ροδόπη, και ιδιαίτερα στο Δάσος της Ελατιάς, άρχισε να εξαπλώνεται μετά το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, καθώς μέχρι τότε η περιοχή ήταν ένας εκτεταμένος βοσκότοπος, τον οποίο χρησιμοποιούσαν νομάδες, κτηνοτρόφοι, κυρίως Σαρακατσάνοι, ως θερινό βοσκότοπο. Μετά την εγκατάλειψη της περιοχής, τα αγριογούρουνα, τα οποία αναμοχλεύουν το έδαφος αναζητώντας σκουλήκια, δημιούργησαν προϋποθέσεις φύτρωσης των σπόρων της δασικής πεύκης. Έτσι άρχισε μια ραγδαία κατάληψη της περιοχής από τη δασική πεύκη, και σήμερα καλύπτει μία έκταση 40.000 στρεμμάτων περίπου.

Η δασική πεύκη ετοίμασε το έδαφος για την εγκατάσταση ενός πιο απαιτητικού και ανθεκτικού στη σκιά είδους, της ερυθρελάτης.

Δικτυακός τόπος για τη Φύση και τη Βιοποικιλότητα 

 

 

Δες επίσης

Δες κοντά σου

χιλιόμετρα
x
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία χρήσης. Θεωρούμε ότι αποδέχεστε την αποθήκευση όλων των cookies πατώντας το κουμπί "Αποδοχή"
Αποδοχή