Κόκκινη αλεπού  
Θηλαστικό  
 

Αλεπού 

Η αλεπού είναι παμφάγο θηλαστικό. Στην περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης συναντάμε την κόκκινη αλεπού (λατ. ονομασία Vulpes vulpes). Με φουντωτή ουρά, πυκνό τρίχωμα και μυτερό ρύγχος είναι το πιο γνωστό και αναγνωρίσιμο είδος αλεπούς, με τη μεγαλύτερη γεωγραφική εξάπλωση παγκοσμίως. Ζει σε όλη την Ευρώπη, της Ασία, τη Βόρεια Αμερική και σε μέρος της Βόρειας Αφρικής.

Τρέφεται με τρωκτικά, ποντίκια, και αρουραίους, πτηνά, λαγούς, κουνέλια, ερπετά, αμφίβια, ψάρια αλλά και έντομα. Συμπληρώνει την τροφή της με φρούτα και καρπούς. Αναζητά την τροφή της τη νύχτα. Με τα κοντά της πόδια, μπορεί να αναπτύξει μεγάλη ταχύτητα, ενώ είναι επιδέξια κυνηγός. Συλλαμβάνει τη λεία της στήνοντας καρτέρι σε επιλεγμένο σημείο ή ακολουθώντας συγκεκριμένη τακτική.

Είναι προσαρμοστικό ζώο, και γι΄ αυτό δεν κινδυνεύει από τον άνθρωπο - παρά μόνο από φυσικά αίτια όπως επιδημίες λύσσας και ιώσεις. Γενικά, παρά το γεγονός ότι η ίδια δείχνει δυσπιστία προς άνθρωπο, η συμπεριφορά της δεν είναι γενικά εχθρική, ενώ είναι εξαιρετικά σπάνιο να προβεί σε απρόκλητη επίθεση σε άνθρωπο.

Εμφανίζεται σε λαϊκά παραμύθια και μύθους σε όλους τους πολιτισμούς, όπου της αποδίδονται ιδιότητες όπως η πονηριά αλλά και η προσαρμοστικότητα, ενώ χαρακτηριστικές είναι φράσεις και παροιμιώδεις εκφράσεις που περιλαμβάνουν την αλεπού.

Θρακικός Ηλεκτρονικός Θησαυρός

Κόκκινη αλεπού

 

Δες επίσης

Δες κοντά σου

χιλιόμετρα
x
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία χρήσης. Θεωρούμε ότι αποδέχεστε την αποθήκευση όλων των cookies πατώντας το κουμπί "Αποδοχή"
Αποδοχή