Πτηνό  
 

Αβοκέτα 

Η αβοκέτα (λατ. ονομασία Recurvirostra avosetta) είναι παρυδάτιο πτηνό, με χαρακτηριστικό μαύρο και λευκό πτέρωμα και μακριά πρασινογάλαζα πόδια. Το χαρακτηριστικό της γνώρισμα, ωστόσο, είναι το μακρύ, λεπτό, και κυρτό προς τα πάνω ράμφος της. Η εντυπωσιακή της εμφάνιση και το περπάτημα, της έχουν δώσει το προσωνύμιο «αρχόντισσα των βάλτων». Η αβοκέτα φωλιάζει σε αποικίες, στους παράκτιους υγροτόπους, ιδιαίτερα σε αλμυρές λιμνοθάλασσες ή αλυκές. Τον χειμώνα βρίσκει καταφύγιο και σε λίμνες. Στην Θράκη, σημεία αναπαραγωγής της βρίσκονται στην περιοχή του Πόρτο Λάγος

Σύμφωνα με την εθνική, και διεθνή νομοθεσία, η αβοκέτα είναι προστατευόμενο είδος, και περιλαμβάνεται στο Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Σπονδυλόζωων της Ελλάδας. Προστατεύεται σύμφωνα την Οδηγία 79/409/ΕΟΚ και τη Σύμβαση της Βέρνης για τη διατήρηση της άγριας ζωής και του φυσικού περιβάλλοντος της Ευρώπης (1979).

Δικτυακός τόπος για τη φύση και τη βιοποικιλότητα

Ήχοι του είδους

Birds of Greece / Ornithofiloi (βίντεο)

 

Δες επίσης

Δες κοντά σου

χιλιόμετρα
x
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία χρήσης. Θεωρούμε ότι αποδέχεστε την αποθήκευση όλων των cookies πατώντας το κουμπί "Αποδοχή"
Αποδοχή